2017-01-23 04:46


Boc: Guvernul va stabili, până la sfârşitul verii, cui mai acordă subvenţii pentru încălzire

 |  16:48
Boc: Guvernul va stabili, până la sfârşitul verii, cui mai acordă subvenţii pentru încălzire
Guvernul va stabili, până la sfârşitul verii,care este plafonul maxim pentru care se va mai putea asigura subvenţia pentruîncălzire, persoanele cu venituri mari sau care au mai multe locuinţe urmând săsuporte costul integral, a declarat, vineri, ministrul interimar al muncii,premierul Emil Boc. Acesta aspus, la Ministerul Muncii, că prin „politica subvenţiei” se urmăreşte acordarea unui sprijin direct şiconsistent pentru oamenii care au venituri mici. El a precizat că este anormal ca statul să acorde o subvenţiede 45% tuturor, indiferent dacă au venituri foarte mari sau salariulminim pe economie. „Statul acordă 45% indiferent dacă unii au salarii de o sutăde milioane de lei vechi sau dacă au salariul minim pe economie, iar acestlucru nu este firesc. Vom aloca mai mulţi bani pentru cei cu venituri reduse şivor fi tăiate subvenţiile celor care au venituri mari sau mai multe locuinţe”,a mai spus premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

Ministerele Finanţelor, Administraţiei şi Muncii vor prezenta în Guvern,în următoarele săptămâni, variante de lucru privind subvenţiile la energiatermică, având în vedere că principiul subvenţionării nu va mai fi aplicattuturor persoanelor indiferent de venituri, a anunţat Guvernul.

Executivul s-a angajat înultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia laenergia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţieipentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la fineleanului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surseproprii. Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezentatât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că Guvernul vaelimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar vacreşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% dincheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţulde facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie depreţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată defiecare primărie.

PSD: Eliminarea subvenţieila căldură va sărăci aproape un milion de români

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, OlguţaVasilescu, a declarat, joi, că eliminarea subvenţiei la căldură va face caaproape un milion de români să ajungă în sărăcie. SenatorulPSD a afirmat, într-o conferinţă de presă, că eliminarea subvenţiei va face ca 337.000 de gospodării să ajungă înincapacitatea de a-şi plăti factura la încălzire. Potrivit unei estimăriprezentate de fostul secretar de stat în Guvernul Năstase Ilie Ştefan, prineliminarea subvenţiei, preţul gigacaloriei ar ajunge la valori între 218 lei înBucureşti şi 293 în Cluj.

Conformaceleiaşi estimări, preţul gigacaloriei s-ar majora, în Bacău, de la 154 lei la238 lei, consecinţa fiind majorarea facturii la încălzire, pentru un apartamentcu două camere, la 501 lei.

PentruBucureşti, eliminarea subvenţiei ar duce la creşterea preţului gigacaloriei dela 124 la 218 lei, iar factura la încălzire pentru un apartament cu două camerear ajunge la 450 lei.

Potrivitlui Ştefan, soluţia eliminării subvenţiei la căldură nu este viabilă, întrucâtcosturile de la bugetul de stat sunt de doar de 500 milioane de lei anual.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
15 Mai 2011

Nu stim ce va fi de la iarna,dar in Bucuresti,Oprescu a reusit si in sezonul rece care a trecut,sa acorde subventie pentru toti bucurestenii.Cat despre sprijinul guvernamental si promisiunile de la Palatul Victoria,a vazut Oprescu cate parale valoreaza!

Adauga un comentariu

Random image