2017-01-19 06:39

SOCIAL


Bolile de plămâni sunt ignorate

 |  21:00
Bolile de plămâni sunt ignorate

Boala de plămâni, a patra cauză de mortalitate din lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afectează la nivel mondial 210 milioane de persoane anual. Principala cauză a apariţiei bolii o reprezintă fumatul, aproximativ 80% din cazuri, în timp ce 15% reprezintă factorii de mediu.

Din studiul Institutului Naţional de Statistică referitor la frecvenţa Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) în România, reiese faptul că 8% din populaţie suferă de această boală pulmonară care blochează căile respiratorii şi împiedică respiraţia. O cotăde 89% dintre bolnavi nici măcar nu au auzit de ea, iar la simptomele clasice, ca tusea, oboseala, şi lipsa de aer, nu se adresează medicului.

Institutul “Marius Nasta” trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte conştientizarea acestei boli. ”A tuşi sau a obosi până în vârsta de 40 de ani nu este un lucru normal. Putem trata o boală, dacă ştim despre ea, putem preveni dacă ştim simptomele”, spune dr. Emilia Crişan, director medical al Institutului „Marius Nasta”.

Pacienţii institutului au celebrat alături de personalul medical ziua mondială a BPOC, printr-o pictură de 4 mp ce ilustrează libertatea de respiraţie a unui plămân sănătos şi care va fi expusă permanent în holul de la intrarea în institut.

Deşi principala cauză a acestei boli este fumatul, întâlnim şi pacienţi nefumători, dar care sunt afectaţi de factori de mediu. “Am 65 de ani, niciodată nu am fumat. Am fost tractorist. Am lucrat în mediu toxic, de la fumul tractorului. Am am folosit pesticide. Toate cumulate m-au dus aici”, spune Gheorghe, unul dintre pacienţi.

Fumătorii îşi duc şi ei drama între zidurile spitalului. ”Am fumat mulţi ani, dar din 2007 m-am lăsat. Am descoperit de curând că am BPOC şi mă tratez aici. Ca simptome aveam lipsa de aer, oboseam, disconfort dimineaţa şi seara. Mă îndreptam spre depresie”, spune d-na Oprea, o pacientă în vârstă de 54 de ani

BPOC nu este doar o boală a plămânilor. O cotă de 10% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală au şi diabet, 42% au şi hipertensiune, iar 19% au şi osteoporoză.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-25

TAGURI: boli de plamani, pacientiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image