2017-01-22 01:53

SOCIAL


Bolnavii sunt ţinuţi prea mult în spitale

 |  14:55
Bolnavii sunt ţinuţi prea mult în spitale

Ministerul Sănătăţii doreşte ca pachetul de servicii medicale de bază de care beneficiază fiecare asigurat pe baza contribuţiei lunare la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate să includă aceleaşi servicii, dar să fie revizuit astfel încât bolnavii să nu stea inutil în spitale, medicamentele să fie corect prescrise şi procedurile scumpe să fie bine reglementate prin protocoale de diagnostic.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, pachetul de servicii medicale de bază “este prea vast, nelimitat aproape” şi va fi revizuit fără a fi tăiate serviciile incluse şi în prezent.

Ladislau Ritli a precizat că studiile recente ale unor experţi străini şi din cadrul ministerului arată că actualmente există medicamente scumpe care sunt prescrise pentru acele afecţiuni pentru care nu sunt autorizate, medicamente care sunt nu prescrise pentru grupele de vârstă corespunzătoare, iar unele servicii paraclinice scumpe sunt acordate “la recomandarea vecinului”. Ministrul a subliniat că se intenţionează ca “aceste servicii paraclinice foarte scumpe să fie bine reglementate, să nu fie acordate numai la cererea bolnavului sau la recomandarea vecinului, ci să fie o indicaţie medicală, iar acea indicaţie medicală să fie bazată pe nişte protocoale de diagnostic şi tratament”.  De asemenea, Ladislau Ritli a precizat că în România bolnavii sunt ţinuţi prea mult în spitale, comparativ cu alte ţări. “Noi ţinem bolnavii prea mult în spitale inutil. E adevărat că noi avem şi componenta socială de a menţine bolnavii, fiindcă nu au unde să meargă sau nu au din ce să cumpere medicamentul acasă şi îi ţinem în spital. Umblăm la acele proceduri simple, de mică chirurgie, la care noi ţinem bolnavii de dou trei ori mai mul decât în alte ţări”, a explicat ministrul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-14

TAGURI: bolnavi, spitale, Ladislau- Ritli, ministru, sanatate, medicamenteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image