2017-01-22 10:10

SOCIAL


Borbely: Testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, pentru că nu e de glumit

 |  14:34
Borbely: Testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, pentru că nu e de glumit

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat laRFI că testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, dupăcutremurul din Japonia, pentru că "nu-i de glumit", demnitarul fiindconvins că centrala de la Cernavodă va trece testele, iar riscul ca radiaţiilesă ajungă în România este mic. "Evident că şi România se va supune acestor teste . De fapt, ceea ce s-a întâmplat în Japonia demonstrează faptulcă în momentul actual trebuie să înăsprim aceste regulamente, acestemonitorizări, aceste teste, pentru că nu-i de glumit. Iată, Japonia, care afost pe bună dreptate calificată ca una din cele mai sigure ţări care au acestelucruri puse la punct, pentru că se ştie că e o zonă seismică, iată că a rămasneputincioasă în faţa unei asemenea catastrofe nucleare, catastrofe de fapt înceea ce priveşte cutremurul, dar poate să devină mult mai grav şi, deşi suntmai puţine informaţii oficiale, faptul că împăratul a ieşit acum două zile şidupă 40 de ani a ţinut un discurs de îmbărbătare, înseamnă că sunt problemefoarte mari acolo", a declarat, vineri, la RFI, ministrul Mediului.

Întrebatdacă există riscul ca centrala nucleară de la Cernavodă să nu treacă testele derezistenţă cerute de UE la nivel comunitar, Borbely a spus: "Nu, dininformaţiile pe care le avem de la specialişti, nu există acest risc. Centralanucleară de la Cernavodă funcţionează pe alte principii, deci nu funcţioneazăpe principiile pe care funcţionează aceste centrale din Japonia. Va trece acesttest, sunt centrale moderne şi care sunt asigurate la un cutremur mare, caresperăm că nu va fi în România, deci aproape de opt pe scara Richter".

Desprenevoia România de energie nucleară, Borbely a spus că "este o energieieftină şi care de fapt nu poluează". "Din punct de vedere ecologicnu sunt poluatoare, dar din cauza acestor riscuri, oricât de mici ar fi, dacăm-ar întreba cineva în legătură cu România, eu aş opta de exemplu pentru hidro.Noi suntem foarte avantajaţi din punct de vedere al hidrocentralelor. Se potconstrui foarte multe micro-hidrocentrale", a adăugat demnitarul.

Întrebatcât de mare este riscul ca radiaţiile din Japonia să ajungă în România, LaszloBorbely a spus că din toate informaţiile deţinute până acum, riscul este mic. " Japonia este la o distanţă foarte mare de România.Din informaţiile pe care le-am primit până astăzi de la cei care monitorizeazăeventuala posibilitate de a avea un nor radioactiv, riscurile sunt foarte miciîn momentul de faţă ", a conchis Borbely. Cutremurul care aafectat, în 11 martie, nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seismînregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 9 potrivitinstitutului american de geofizică (USGS). Seismul a provocat valuri tsunami şia fost urmat de replici puternice. Acest seism este al patrulea cel maiputernic din lume, din 1900 şi până în prezent.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image