2017-01-18 19:24

SOCIAL


Borcea a stricat nunţile ţigăneşti

 |  21:00
Borcea a stricat nunţile ţigăneşti

Evenimente precum nunta de lux a lui Cristi Borcea, intens mediatizate, au condus la dispariţia nunţilor tradiţionale ţigăneşti şi la apariţia petrecerilor cu elicoptere şi limuzine în cadrul comunităţilor de rromi, potrivit reprezentanţilor acestei minorităţi.

Nunţile de rromi cu elicoptere, yahturi, limuzine şi mese în stradă sunt “rodul” dorinţei reprezentanţilor acestor comunităţi de a copia anumite personaje, pe care ei le consideră modele de succes, este de părere conducerea Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi (UNCR). “Pe timpuri, aceste comunităţi erau nomade. Mergeau cu căruţa în diferite zone pentru a face rost de bani, fie ghicind, fie vânzând căldări. Aveau loc întâlniri între familii, în poiană, unde se stabileau şi căsătoriile. Două familii se cunoşteau, se înţelegeau bine şi negociau căsătoria copiilor. Nu era un lucru rău, aceste căsătorii stabilite. Nunţile erau organizate tot în poiană, cu lăutari, nu aveam elicoptere. Acum, ei (n.r. rromii) îi văd pe Borcea şi pe alţii că îşi fac nunta cu limuzină şi elicopter şi se gândesc de ce să nu facă şi ei nunta cu yaht”, a declarat pentru ziarul “Puterea” preşedintele UNCR, Florin Motoi.

Căsătoriile dintre minori nu sunt o “tradiţie ţigănească”, atrag atenţia reprezentanţii UNCR. “Se tot spune că aceste nunţi timpurii fac parte din tradiţia noastră (n.r. tradiţia rromani). Nu este nici o tradiţie. Aceasta este o deviaţie care a apărut în unele comunităţi de rromi, după ’90. Înainte era o mândrie pentru familiile de rromi că au reuşit să-şi mărite fata la 20 de ani”, susţine preşedintele UNCR, Florin Motoi. Potrivit acestuia, căsătoriile între minori sunt răspândite în doar 5% dintre comunităţi, în judeţe precum Călăraşi, Ialomiţa, Craiova, Iaşi, Bacău şi Constanţa, fiind întâlnite în rândul căldărarilor şi a ursarilor.

Minore scoase la vânzare

Mai grav este că s-a ajuns ca fetele care provin din familii defavorizate să fie cumpărate de alte neamuri mai înstărite. “Există însă unele cazuri, în anumite comunităţi, unde familiile bogate cumpără o fată dintr-o familie săracă, pentru că este frumoasă. Familia fetei vrea să o vadă într-o familie bogată. Sau poate au o fată dintr-o familie bogată şi vor să o vadă tot într-o familie bogată. În tradiţia noastră exista obiceiul cumpărării fetei, dar era o sumă simbolică de doi bani, care se păstrau”, a mai spus preşedintele UNCR.

Reprezentanţii rromilor dau vina, în această situaţie, pe lipsa de interes a guvernanţilor şi a administraţiilor locale. “Au existat cazuri de fete însărcinate la 10–12 ani. Autorităţile spun că nu au ce face. Aceste căsătorii timpurii strică imaginea comunităţii noastre. Noi nu suntem de acord cu aceste căsătorii. Este  doar rezultatul lipsei de interes a guvernanţilor şi a administraţiilor locale. Comunităţile în care trăiesc aceşti cetăţeni de etnie rromă nu au acces la informaţie”, a declarat secretarul general al UNCR, Mihai Neacşu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image