2016-12-07 22:16

SOCIAL


Bordurile “expirate” din Capitală, înlocuite după doar doi ani. Administraţia străzilor nu ştie cât va costa investiţia

 |  18:16
Bordurile “expirate” din Capitală, înlocuite după doar doi ani. Administraţia străzilor nu ştie cât va costa investiţia

Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, înlocuieşte bordurilevechi de doar doi ani de pe mai multe bulevarde. În timp ce reprezentanţiimunicipalităţii susţin că sunt înlocuite doar bordurile vechi, constructorulcare se ocupă de lucrare argumentează că nu pot fi păstrate nici cele noi,pentru că ar strica “designul”. Reprezentanţii firmei care înlocuieşte bordurile spun că investiţianu depăşeşte câteva zeci de mii de lei. De cealaltă parte, Administraţia Străzilorsusţine că valoarea investiţiei nu poate fi decât una estimativă. Coincidenţăsau nu, bordurile sunt înlocuite fix după ce le-a expirat perioada de garanţie.

Administraţia Străzilor Bucureşti(ASB), instituţie subordonată Primăriei Capitalei, a început să schimbe, odatăcu reabilitarea sistemului rutier, bordurile montate în urmă cu doar doi ani.Interesant este că instituţia condusă de PDL-ista Alina Roman (poreclită „blonda de la străzi”)înlocuieşte bordurile din Capitală chiar imediat după ce a expirat garanţiaacestora. Exemple în acest sens sunt Bulevardul Kiseleff sau mai multe arteredin cartierul bucureştean “Drumul Taberei”. Bordurile care sunt înlocuite pe aceste străzi au avut o garanţie a lucrăriide doi ani, potrivit reprezentanţilor ASB. Fix după expirarea termenului degaranţie, bordurile sunt înlocuite de către municipalitatea bucureşteană dinmotive nedesluşite. De înlocuirea bordurilor se ocupă firma “Straco”. Într-adevăr, în unele locuri, vechile borduri, montate înurmă cu doar doi ani, erau în stare avansată de degradare, ceea ce spune totuldespre calitatea lor.

“Asta e”

Reprezentanţii firmei care seocupă de reabilitarea Bulevardului Drumul Taberei, din sectorul 6 al Capitalei,susţin că doar o parte dintre borduri au fost montate în urmă cu doi ani. “Acest bulevard nu a mai fost reabilitatde foarte mult timp. Bordurile au 12 sau 15 ani. Se execută lucrări dereabilitare a drumului. Sunt înlocuite bordurile, pentru că cele mai multe seaflau în stare avansată de degradare. Aceste borduri, fiind degradate, blocauscurgerea apei rezultate în urma ploilor sau a topirii zăpezii. În acelaşi timpse va coborî nivelul bordurilor pentru a favoriza accesul bicicliştilor. S-a gânditcă aceste borduri trebuie să fie înalte, pentru a nu permite maşinilor să ocupetrotuarul şi pistele pentru biciclişti. Dar acum, vedeţi, este nevoie de coborâreanivelului acestora, pentru a permite accesul bicicletelor. În plus, maşiniletreceau peste apa care se aduna lângă aceste borduri şi stropeau pietonii. Acesteprobleme vor fi rezolvate, după finalizarea acestei lucrări. Vor fi folositeborduri de calitate. Dacă printre bordurile vechi au fost înlocuite şi câtevaborduri noi, asta este situaţia. Nu este o pierdere mare. Nu puteai să laşiacele borduri, cu cele montate acum, care au altă structură, alt model.Lucrarea are o garanţie de doi ani, dar bordurile pot rezista şi 12 - 15 ani”, ne-a declarat managerul de proiectpentru Bulevardul Drumul Taberei, inginerul Ionuţ Scarlat. Acesta susţine căvaloarea investiţiei făcute de Administraţia Străzilor în borduri nu depăşeştecâteva zeci de mii de lei. “Valoarea investiţiei este una infimă. Este de nivelul miilor de lei. Nu depăşeştecâteva zeci de mii. Înlocuirea bordurilor reprezintă doar 8-10% din valoareatotală a proiectului. Nu vă pot spune această valoare. Deocamdată sereabilitează doar această zonă. Probabil că vor mai fi şi alte artere, dar nupot să vă spun unde, în acest moment”, ne-a maispus reprezentantul firmei de construcţii.

Investiţia nu poate fi estimată

Reprezentanţii AdministraţieiStrăzilor susţin că nu poate fi precizată, în acest moment, suma investită înbordurile de pe bulevardele Drumul Taberei şi Kiseleff. “Nu sunt lucrări de înlocuire abordurilor pe bulevardele Drumul Taberei şi Kiseleff. Sunt lucrări de întreţinere: se repară trotuarele şi se înlocuiescbordurile ciobite sau crăpate. Nu se înlocuiesc toate bordurile. Nu se poate dadecât o valoare estimativă a sumei pentru înlocuirea lor. Aceste lucrări de întreţinerefac parte dintr-un acord-cadru. În acest an au fost încheiate 6 contractepentru 214 străzi. Nu se poate anticipa care va fi valoarea reparaţiilor”, ne-au precizat reprezentanţii ASB.

Administraţia Străzilor a atribuit, la începutulacestui an, lucrări de întreţinere şi administrare a străzilor pe o perioadă de4 ani în valoare totală de 1,17 miliarde lei (287 milioane euro), fără TVA,printre câştigători numărându-se Tehnologica Radion, Euro Construct Trading,Delta ACM 93, firmă cunoscută ca aparţinând fratelui deputatului PDL, ŞtefanPirpiliu, şi Eurovia Construct. Întregul proiect este compus din şase pachete.

Contractele vizează străzi importante din Capitală,precum Calea Victoriei, Bulevardul Magheru, Calea Dorobanţilor, Bulevardul Timişoarasau Barbu Văcărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-17

Mai multe imagini:
Bordurile “expirate” din Capitală, înlocuite după doar doi ani. Administraţia străzilor nu ştie cât va costa investiţia
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CIFU
13 Iul 2011

Si Oprescu nu zice nimic?

Adauga un comentariu

Random image