2018-12-15 22:47


Bucureştenii ar putea rămâne fără transport, apă caldă şi căldură din cauza vedetismului politic

 |  18:44
Bucureştenii ar putea rămâne fără transport, apă caldă şi căldură din cauza vedetismului politic
P24

După eşecul şedinţei extraordinare convocată marţi, 26 mai, de consilierii PNL, când nu s-a reuşit o prezenţă a majorităţii, s-a trecut la negocieri cu partidele mici şi cu independenţii. Bucureştenii ar putea să rămână fără transport public, apă caldă şi căldură din iniţiativa unui consilier al Partidului Liberal Reformator (Tăriceanu). Doi consilieri PSD au dat în judecată partidul şi cer despăgubiri de câte 4,5 milioane de lei. Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti 8CGMB) de joi nu a fost lipsită de obişnuitele contre şi certuri.

Pe rolul Tribunalului Bucureşti se află dosarele lui Doru Giugula şi Bogdan Georgescu, în contradictoriu cu Organizaţia PSD Sector 5. Cei doi consilieri generali reclamă nelegalitatea hotărârii de excludere din PSD şi plata sumei de 4,5 milioane de lei daune morale pentru repararea prestigiului şi onoarei. În total, dacă PSD va pierde procesul, va plăti celor doi consilieri circa 1 milion de euro. Ei au fost excluşi din partid, pentru că s-au asociat demersului politic iniţiat de Marian Vanghelie. Doru Giugula susţine că a fost exclus de Organizaţia PSD sector 5, deşi era membru al Organizaţiei sector 3. Conform noii legi a administraţiei publice locale, în 30 de zile de la retragerea susţinerii politice, prefectul Capitalei îi va demite din Consiliul General pe aleşii locali.

Un consilier PLR vrea publicitate

Consilierul general al PLR, Cristina Nicolescu, a sesizat din proprie iniţiativă Consiliul Concurenţei cu privire la ilegalitatea acordării de subvenţii către RADET şi RATB. În opinia lectorului SNSPA, bucureştenii ar trebui să înapoieze Municipalităţii diferenţa de la 15 milioane de euro pe an, valoarea legală admisă, la peste 130 de milioane de euro pe an. Mai exact se vorbeşte despre 115 milioane euro înmulţit cu 3 ani, adică 345 de milioane de euro. Consilierul PLR ameninţă că va sesiza Comisia Europeană în legătură cu această problemă, considerând subvenţia ajutor de stat. Nicolescu spune că este ilegală acordarea de compensaţii în lipsa unui contract de delegare a serviciului public. Despre aceste contracte s-a mai vorbit în Consiliul General, dar după ce regiile s-ar fi transformat în societăţi comerciale. În replică, primarul general Sorin Oprescu a spus că subvenţiile nu au fost acordate regiilor, ci ele reprezintă o subvenţie acordată bucureştenilor. Mai mulţi consilieri au atenţionat-o pe Cristina Nicolescu să fie mai precaută, dar ea nu a vrut să asculte nici un sfat. În cazul în care Municipalitatea nu ar acorda subvenţiile celor două regii, acestea ar falimenta imediat, iar bucureştenii nu ar mai avea la dispoziţie transport public, apă caldă şi căldură. Primarul general a încercat să ia în derizoriu demersul public al consilierei PLR, a negat un posibil faliment al celor două regii şi a afirmat că nu a existat nici o corespondenţă anterioară ieşirii publice a acesteia între Primăria Capitalei şi Consiliul General.

Unanimitate la alegerea preşedintelui

S-a înregistrat şi o premieră în Consiliul General al Capitalei de joi. Pentru prima dată în acest mandat, preşedintele de şedinţă pentru următoarele trei luni a fost ales în unanimitate de toate partidele politice. Din iunie, Cristinel Deaconescu, liderul Grupului Consilierilor Independenţi, compus din trei persoane, va conduce şedinţele lunare ale CGMB. Miza acestei funcţii este de a ţine sub control respectarea dispoziţiilor legale cu privire la desfăşurarea şedinţelor. Preşedintele de şedinţă poate cenzura proiectele care vor fi supuse aprobării consilierilor generali. În urma negocierilor dintre partidele politice, consilierii independenţi pot înclina balanţa între putere şi opoziţie la votarea proiectelor de hotărâri. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-28

TAGURI: consiliu, general, radet, ratb, subventie, reclamatie, sorin, oprescu, primar, general, sedinte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ATENT
31 Mai 2015

ar trebui ca snspa sa se autosesizeze si sa o dea afara pe individa asta complet iresponsabila. dar banii de publicitate de la ea i-a obtinut. unde e ani?
Random imageUltimele stiri


loading...