2017-01-21 00:11

SOCIAL


Bursa locurilor de muncă: agenţii de vânzări şi barmanii, posturile ideale pentru cei fără BAC

 |  14:56
Bursa locurilor de muncă: agenţii de vânzări şi barmanii, posturile ideale pentru cei fără BAC

Dis-de-dimineaţă, câteva sute de candidaţi s-au postat în faţa Palatului Copiilor din Capitală în speranţa că îşi vor găsi un serviciu la Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi. Peste 4.800 de posturi au fost scoase la bătaie de angajatori, de la barmani şi până la biochimişti. În total, numărul participanţilor a fost mai puţin cu 1.700.

Pentru prima oară la un astfel de târg, curiozitatea m-a mânat să studiez în primul rând reacţiile celor care părăsesc foaierul. Prima întâlnire a fost cu două tinere absolvente de liceu cu buze roze. Chiar dacă nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă pe gustul lor, erau fericite că au fost intervievate de reporterul unui tabloid. “Ei, lasă că măcar apărem în ziar”, şi-au spus cele două blonde.

În interior, situaţia era “tensionată”, după cum îmi spunea şi reprezentantul unei firme de vânzări de produse electrocasnice. Angajatorii erau interesaţi, candidaţii la fel, însă puţini reuşeau să treacă de primul pas. Una dintre firmele de asigurări cunoscute căuta nu mai puţin de 25 de persoane. “Au venit mulţi. Am selectat vreo 12 CV-uri, dar numai trei vom chema la interviu până la urmă”, ne spune doamna ofertantă, destul de dezamăgită.

Îmbulzeală era doar la standurile hipermarketurilor şi ale firmelor de pază, acolo unde cerinţele erau destul de reduse. “Au trecut sute de oameni. Pentru agenţi, îi voi chema la un interviu pentru a le prezenta oferta finală, în timp ce în cazul unui dispecer, de exemplu, CV-ul candidatului va trece printr-o comisie, care va hotărî mai departe”, explică reprezentantul BGS. Pe trepte, o doamnă şi un tânăr se odihneau. “A plecat omul de la standul unde suntem interesaţi. Băiatul a terminat Politehnica şi voia să lucreze casier pe 600 de lei. Păi mai bine îi dau eu banii ăştia şi stă acasă. Nu vedeţi că ăştia fără studii se angajează imediat?”, răbufneşte femeia.

La Bursă s-au prezentat şi o parte dintre cei care în vară nu au reuşit să obţină o notă de trecere la bacalaureat. În special în domeniul vânzărilor. “Pot să vină şi cei fără Bac, nu e nici o problemă. Numai că nu angajăm, ci doar semnăm contracte de colaborare”, afirmă aceştia, completaţi de reprezentantul unei firme de vânzări prin telefon: “Dacă se descurcă, atunci pot să vină şi doar cu opt clase. De ei depinde pentru că banii vin odată cu vânzarea produselor”. Într-un casino, singurul post unde pot spera tinerii absolvenţi fără Bac este cel de barman. “În rest, se face gestiune, astfel că fără bacalaureat nu se poate”.

În ciuda faptului că au participat doar 3.100 pentru aproape 5.000 de locuri vacante, multe dintre acestea vor rămâne neocupate şi pe viitor. “Nu am reuşit să găsim tot ceea ne doream, însă este foarte utilă bursa. Ne-am prezentat mereu şi ne ajută mult”, concluzionează unul dintre ofertanţi.

Mii de locuri la nivelul ţării

La Bursele locurilor de muncă organizate la nivelul întregii ţări, ANOFM a scos la bătaie 21.800 de posturi. După Bucureşti, cele mai multe au fost în Iaşi(1.344), Braşov(1.156), Cluj (1.099), Prahova (844), Arad(841) și Bacău(793).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

LUMI
23 Sep 2011

eu cred ca cei ce s-au dus acolo s-au dus de gura parintilor...nu-s de ei job-urile astea....si pana la urma...nu e vina lor.

Adauga un comentariu

Random image