2019-01-21 14:07


Burse sociale pentru tinerii care au grijă de vârstnici

 |  21:01
Burse sociale pentru tinerii care au grijă de vârstnici
P24

La evenimentul de lansare a programului PSD pentru tineret, Gabriela Firea a făcut altă serie de promisiuni în numele Municipalităţii. Potrivit primăriţei, tinerii care stau în gazdă la persoane vârstnice, îi ajută la cumpărături sau îi duc la spectacole vor putea obţine burse sociale de la Primăria Capitalei. Urmează să fie răsplătiţi şi cei care fac meditaţii cu copiii ai căror părinţi au venituri modeste şi nu îşi permit să plătească lecţii suplimentare. Opoziţie critică pleiada de promisiuni “electorale” ale lui Firea. Robert Turcescu a avansat ideea că Firea îşi pregăteşte “nominalizarea din partea PSD la funcţia de prim ministru al României”.

Noua viziune socială a primarului Capitalei în privinţa tinerilor şi a vârstnicilor prevede acordarea de burse sociale. Dacă au grijă de un bătrân neputincios, îi fac piaţa sau marge la spectacole împreună, tinerii vor primi burse sociale. Promisiunea primarului Capitalei, Gabriela Firea, a fost făcută luni, la evenimentul de lansare a programului PSD pentru de tineret. De asemenea, Municipalitatea a pus ochii şi pe tinerii care pot da meditaţii altora. Firea a invocat şi cadrul legal pe care l-ar fi creat la Primăria Capitalei. Este vorba de o hotărâre “de principiu”, cum îi place ei să invoce când i se cer studii de impact şi cifre. ”Am înfiinţat din iniţiativa mea, şi Consiliul General a aprobat, înfiinţarea Centrului comunitar integrat pentru problemele tinerilor, o instituţie înfiinţată în premieră în România, (…) o instituţie care se va ocupa eminamete de problemele tinerilor, în realitate, nu doar pe hârtie”, a susţinut primarul Gabriela Firea. Ea a continuat cu promisiunea construirii a şase cartiere de locuinţe sociale pentru tineri în fiecare sector al Capitalei. În plus, maniera de prezentare a proiectelor sociale decredibilizează complet “proiectele”.

Ideile lui Firea

”Primul proiect se referă la o legătură directă între dumneavoastră – tineri – şi seniorii noştri faţă de care trebuie să avem un respect deosebit. Toţi tinerii care vor locui în gazdă la persoane în vârstă vor primi o bursă din partea Primăriei cu rugămintea să îi ajute pe senior la câteva lucruri de strictă necesitate – să-şi ia medicamente, cumpărături de strictă necesitate, să meargă la un spectacol”, a afirmat Firea.

”Tinerii vor primi o bursă din parea Primăriei Capitalei cu condiţia de a face dovada că sunt într-un acord cu o familie care are copii şi care nu are posibilitatea să-i ducă la meditaţii să înveţe limba engleză, limba română la un nivel superior, la calcuator sau să meargă la un spectacol”, a arătat Firea, adăugând că este sigură că vor fi foarte mulţi tineri care vor aplica la acest program.

Populism şi cinism

Consilierii generali din opoziţie critică ideile prezentate de primăriţă, care pot fi soluţionate prin instituţii deja existente. “Proiectul nu se bazează pe un studiu de fundamentare, pe date statistice sau pe o evaluare a grupului social căruia i se adresează. Expunerea de motive constă într-o pagină de generalităţi lipsite de relevanţă, proiectul de hotărâre fiind atât de vag formulat încât primarul general ar putea promite orice oricărui bucureştean din categoria de vârstă 16-25, aşa cum aflăm deja din presă”, a declarat pentru PUTEREA consilierul general USR Roxana Wring. Ea mai spune că, încă de la preluarea fotoliului de primar general, “Firea şi majoritatea PSD-ALDE a folosit bugetul Municipalităţii ca pe puşculiţa de partid. Risipa banilor publici, cheltuiţi netransparent este modalitatea prin care majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General înţelege dezvoltarea Capitalei. Proiectul de hotărâre prin care se înfiinţeaza «Centrul de servicii integrate pentru Tineri ai Municipiului Bucureşti ca serviciu public de interes local al Municipiului Bucureşti» este o «găselniţă» prin care se pot cheltui bani publici fără o supraveghere transparentă. USR a votat împotriva proiectului de hotărâre pentru că scopul nu este interesul public, ci folosirea banilor publici pentru promovarea PSD în campania electorală. Populism şi cinism sunt principalele caracteristici ale administraţiei PSD a Bucurestiului”, concluzionează Roxana Wring

E nevoie de un studiu

“Sunt declaraţii de campanie electorală. În principiu, cu aprobarea consiliului poţi da ajutoare sociale, dar pe anumite criterii. Dar că stai în gazdă la un bătrân sau la un om de 40 de ani, nu ar trebui să facă vreo diferenţă, să primeşti bursă socială….Aş întreba dacă are un studiu: câţi tineri locuiesc în gazdă la bătrâni cu mobilitate redusă? De ce nu s-ar ocupa Direcţiile de Asistenţă Socială de bătrâni? Sunt atribuţiile lor. Apoi, cu meditaţiile: ar putea extinde programele de after school şi în parteneriat cu facultăţile de profil, studenţii ar putea face practica în aceste centre, nu e cazul să încurajezi meditaţii «private», le poţi aranja în şcoală”, a comentat pentru PUTEREA consilierul general PNL, Cătălin Deaconescu.

Se pregăteşte să fie “nominalizată prim ministru”

Consilierul general PMP, Robert Turcescu, comentează legalitatea promisiunilor făcute. “Nu văd ce ar putea să stea la baza unor asemenea promisiuni, dacă există vreo lege prin care să poată acorda astfel de burse, pentru că orice fel de stipendii se pot face pe criterii obiective, nu subiective. Vor apărea fel de fel de pretendenţi pentru astfel de burse, clamând fel de fel de situaţii, pe care nu le poţi verifica în teren. Deci criteriul de acordare a unor astfel de burse ar fi extrem de subiectiv. O sfătuiesc pe doamna Firea dacă într-adevăr este preocupată de soarta oamenilor în vârstă din acest oraş, şi pe bună dreptate asta ar trebui să fie o preocupare a administraţiei locale, să gândească cu mare atenţie construirea unor case de bătrâni, o necesitate într-o metropolă cum este Bucureştiul, unde persoanele în vârstă să beneficieze atât de asistenţă specializată, de îngrijire medicală şi supraveghere. În cadrul Primăriei Capitalei există o Direcţie de Asistenţă Socială, care ar trebui să aibă capacitatea să supravegheze şi să îngrijească familiile în care există persoane în vârstă nedeplasabile sau care au nevoie de ajutor. Referitor la meditaţii, este o pură campanie electorală. Nu putem improviza meditaţii pentru tineri din partea altor tineri. Ar trebui să ne preocupe un sistem after school pe care să-l pună la dispoziţie Primăria Capitalei şi astfel de meditaţii să fie făcute cu profesori, eventual cu pensionari. Doamna Firea are cadrul legal pentru orice în momentul acesta, dar nu are un alt fel de cadru: cadrul care ţine de bun simţ, de a se ocupa de problemele majore ale oraşului: de infrastructură, trafic, deratizare. Doamna Firea este într-o veşnică campanie electorală şi de PR. Intuiesc în toate aceste acţiuni ale doamnei Firea acţiuni premergătoare nominalizării ei din partea PSD la funcţia de prim ministru al României”, a comentat Robert Turcescu, consilier general PMP.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-08

TAGURI: burse sociale, tineri, varstnici, gabriela firea, robert turcescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ION
08 Noi 2016

Aceasta catastrofa gargarista si mincinoasa. Cat de penibila in toate declarațiile. Cat de jenanta si de nula.....
UN CETATEAN
09 Noi 2016

Asemenea formule de ajutorare intre generatii exista in Franta, dar sunt gestionate de ONG-uri si doar controlate de primarii. Acestea au la baza contracte cu drepturi si obligatii de ambele parti, supuse notariatului, verificarii de cazier a tinerilor, a unor fise psihologice, a unor studii prealabile (Franta). Ceea ce se propune este un populism ieftin fara o baza legala, un plagiat evident, o dorinta de a masca scurgerea unor sume din bugetul primariei catre alte orizonturi mai putin stiute si controlate.
Random imageUltimele stiri

loading...