2017-01-23 02:32


Burse de 6 lei pentru elevii buni

 |  21:00
Burse de 6 lei pentru elevii buni

Primarii şi consiliile locale îşi bat joc de elevii cu rezultate bune la învăţătură, oferind sume jenante drept burse de merit. Unele inspectorate oferă extrem de puţin, iar altele nu dau nici un ban elevilor buni până când ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, nu va publica metodologiile.

Pentru a primi “bani de liceu”, în valoare de 180 de lei pe lună, elevii care provin din familii defavorizate (cu un venit de maximum 150 de lei pe lună pe membru de familie) trebuie să nu însumeze mai mult de 20 de absenţe. Iniţiativa nu este rea, dar dacă luăm în considerare sumele jenante pe care le primesc elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură (n.r., sume stabilite de primării şi consiliile locale), situaţia devine de-a dreptul umilitoare.

În judeţul Dâmboviţa, de exemplu, elevii care au obţinut media generală de minimum 9,63, medii la disciplinele studiate doar de 8, 9 şi 10 şi media 10 la purtare, primesc bursă de studiu în valoare de 6 lei pe lună. Cei care obţin media minimum 9,83, medii la discipline de doar 9 şi 10 şi 10 la purtare, primesc bursă de merit în valoare de 9 lei pe lună.

Autorităţi mai darnice

Ceva mai norocoşi sunt elevii silitori din Iaşi, unde atât bursa de studiu, cât şi cea de merit au o valoare de 20 de lei pe lună.

Consilierii locali din Galaţi au fost ceva mai darnici cu elevii. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, pentru bursele de studiu au fost stabiliţi 292 de beneficiari, suma totală alocată fiind de 11.680 lei, iar de bursă de merit se vor bucura 196 de copii, suma totală alocată fiind de 9.800 de lei. Astfel, bursa de studiu este de 39 de lei pe lună, iar cea de merit este de 49 de lei.

Constanţaşi Bucureşti mai aşteaptă

Unul dintre judeţele cu cele mai mari burse este Vaslui. Elevii care obţin minim media generală 9,20 primesc o bursă de studiu în valoare de 45 de lei pe lună, iar cei care obţin 9,80 primesc bursă de merit în valoare de 65 de lei. “Sumele sunt derizorii. Nu este normal să dai 45 de lei elevilor cu rezultate bune, iar alţii să primească 180 de lei pe lună, cu minima condiţie de a nu avea mai mult de 20 de absenţe pe lună. În rest, pot să rămână şi repetenţi şi tot primesc banii”, ne-a declarat inspectorul şcolar adjunct al judeţului Vaslui, Vasile Ursan.

La polul opus faţă de elevii din Vaslui se află cei din judeţul Constanţa sau din Bucureşti, care deocamdată nu primesc nici o bursă, pentru că nu au fost stabilite, inspectoratele aşteptând metodologia ministrului educaţiei, Daniel Funeriu. “Încă nu au fost stabilite cuantumurile. Conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, articolul 82, bursele trebuie asigurate din finanţare complementară, stabilită de consiliile locale. Nu au fost încă publicate metodologiile. Asta aşteptăm. Sperăm să fie publicate metodologiile până pe 9 octombrie şi să putem stabili bursele”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa, Maria Moga.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANDREI BORDEIANU
21 Mar 2012

Am media peste 9,90 pe primul semestru;sunt din galati si nu primesc nicio bursa .E corect? cum se acoda bursele? La sc.17 si sc.3 se acorda burse ,dar nu si la scolile :10,11etc. noi suntem mai cu mot?

Adauga un comentariu

Random image