2019-01-24 04:29


Cabinetele medicilor de familie din mediul rural, pe cale de dispariţie. Noile criterii impuse de Ministerul Sănătăţii elimină sporurile pentru doctori

 |  19:03
Cabinetele medicilor de familie din mediul rural, pe cale de dispariţie. Noile criterii impuse de Ministerul Sănătăţii elimină sporurile pentru doctori

Noilecriterii de încadrare a cabinetelor medicale din mediul rural vor duce laînchiderea multora dintre acestea şi la pierderea de către medici a unorsporuri, susţin două organizaţii ale medicilor de familie, care cer retragereaproiectului şi supunerea lui dezbaterii publice.

SocietateaNaţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a PatronatelorMedicilor de Familie (FNPMF) au luat act de intenţia Ministerului Sănătăţii şi aCasei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a modifica radicalcriteriile de încadrare a cabinetelor medicale aflate în mediul rural, darresping propunerile de modificare, precizând că acestea vor face imposibilăfuncţionarea multor cabinete din mediul rural, întrucât 75 la sută dintremedicii din rural ar rămâne fără sporurile acordate în funcţie de distanţa pânăla cea mai apropiată cameră de gardă sau de numărul de pacienţi. Noile criteriistabilesc că aceste sporuri se acordă medicilor din localităţi mai lungi de 20de kilometri sau celor care au de parcurs o distanţă mai mare de 60 dekilometri până la o structură de urgenţă. "Localităţi mai lungi de 20 dekm? Nici oraşele mari nu au asemenea lungimi! Distanţa până la o structură deurgenţă mai mare de 60 de kilometri? Majoritatea judeţelor au lungimi mai micide 60 de kilometri! Această modificare este făcută cu intenţia clară de areduce accesul pacienţilor la servicii medicale de calitate şi de a renunţa lasprijinirea cabinetelor din mediul rural, prin reducerea abruptă a finanţării.Nu este o noutate pentru nimeni că în România rurală se trăieşte în alt secol.Nu există drumuri, nu există apă curentă, nu există canalizare. În acestecondiţii aportul personal al medicului este de nepreţuit", a declarat,joi, într-o conferinţă de presă, Sandra Alexiu, de la SNMF.

Medicii de familie cataloghează criteriilepropuse în proiect ca fiind "absolut abracadabrante", precizând că înnoile condiţii medicii din zonele defavorizate nu vor mai avea nici un fel desporuri, iar acest lucru ar însemna şi închiderea cabinetelor medicale care, decele mai multe ori, îşi acoperă cheltuielile din aceste sporuri. SNMF şi FNPMF solicită retragerea proiectuluişi o revizuire reală a criteriilor de încadrare, motivate prin studii careexistă inclusiv în România şi analizarea lor cu seriozitate, fără a maisacrifica din nou populaţia şi medicii.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...