2017-01-22 01:45

SOCIAL


Cafeaua, sexul şi suflatul nasului cresc riscul de producere a atacurilor cerebrale

 |  17:22
Cafeaua, sexul şi suflatul nasului cresc riscul de producere a atacurilor cerebrale

Cafeaua, sexul şi suflatul nasului se numără printrefactorii care sporesc riscul de declanşare a atacurilor cerebrale, potrivitunui studiu realizat de cercetătorii din Olanda.

Aceststudiu, realizat pe un eşantion de 250 de pacienţi, a identificat opt factoride risc asociaţi cu declanşarea hemoragiilor de la nivelul creierului,informează bbc.co.uk. Toţi aceştifactori cresc tensiunea arterială, principala cauză care provoacăspargerea capilarelor cerebrale, potrivit acestui studiu publicat în revistamedicală Stroke. Peste 150.000 de persoane suferă un atac cerebral în MareaBritanie în fiecare an.

Hemoragiilecerebrale se produc atunci când un vasde sânge slăbit, cunoscut sub numele de "anevrism cerebral", sesparge. Acest fapt poate avea ca rezultat deteriorarea funcţiilorcreierului sau chiar moartea.

Cercetătoriide la Centrul medical asociat Universităţii din Utrecht din Olanda aumonitorizat 250 de pacienţi timp de trei ani, încercând să identifice factoriicare produc spargerea capilarelor cerebrale.

Potrivitacestui studiu, cafeaua se facevinovată de producerea a 10,6% din totalul cazurilor de spargere a anevrismelor.Pe locul al doilea se află practicarea exerciţiilor fizice de intensitateviguroasă (7,9%), iar suflatul nasului ocupă locul al treilea cu 5,4%.

Pepoziţiile următoare se află sexul (4,3%), tensionarea în timpul defecării(3,6%), consumul de băuturi carbogazoase (3,5%), inducerea senzaţiei de frică(2,7%) şi senzaţia de furie (1,3%).

Autoriiacestui studiu afirmă că o persoană din 50 prezintă anevrisme cerebrale, însăfoarte puţine dintre acestea se sparg. Studiul a analizat doar factorii careduc la spargerea anevrismelor. Hipertensiunea este factorul care slăbeşteiniţial vasele de sânge, iar ea este cauzată de obezitate, fumat şi lipsaexerciţiilor fizice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image