2017-01-18 12:17

SOCIAL


Capela Elisabeta Doamnă înconjurată de proiecte imobiliare

 |  15:06
Capela Elisabeta Doamnă înconjurată de proiecte imobiliare

Universitatea Bucureşti, proprietară începand cu anul 2003, a complexului format din monumentele Capela Elisabeta Doamnă, Azilul Elena Doamnă şi Statuia Anei Davila, situat în Şos. Panduri, în vecinătatea complexului universitar,  a iniţiat un proiect imobiliar în vecinătatea acestuia. Printr-un proiect realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu în 2007, se prevedeau clădiri în imediata vecinătate a monumentelor, pe spatiul verde.

Dacă proiectul Universităţii Bucureşti nu va fi oprit în instanţă, capela va fi înconjurată de construcţii, perspectiva asupra ei fiind definitiv compromisă.

Proiectul a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Primarul General a emis autorizaţia de construire fara un aviz valabil de la Ministerul Culturii iar  construcţiile au început în iulie 2011.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul nu se opune construirii de imobile pentru învăţământ. Asociaţia a sugerat atât Universităţii Bucureşti cât şi Primăriei Generale, utilizarea spaţiului din Splaiul Independenţei– str. Franceză – str. Tonitza, unde Primăria vrea să construiască o parcare supraterană, fără utilizarea subsolului. Primăria poate construi parcarea în subteran şi poate lăsa spaţiul suprateran Universităţii Bucureşti, pentru construirea unei unitătăţi de învăţământ. Ar fi în plus o utilizare mult mai potrivită a unei locaţii din Centrul Istoric.

Capela Elisabeta Doamnă a fost construită în perioada 1870-1875 de Regina Elisabeta a României, pe cheltuială proprie. Capela se alătură Azilului Elena Doamnă, construit începând cu anul 1862 de către soţii Elena şi Alexandru Ioan Cuza. Prin construirea azilului se gasea un adapost pentru centrul de ocrotire al orfanilor iniţiat de Ana Davila, soţia lui Carol Davila.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-04

TAGURI: capela elisabeta, proiecte imobiliareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image