2017-01-19 11:05

SOCIAL


Capitalism à la Funeriu. Profesorii nu vor primi nici un ban pentru participarea la BAC sau la Titularizare

 |  16:02
Capitalism à la Funeriu. Profesorii nu vor primi nici un ban pentru participarea la BAC sau la Titularizare
Ministrul educaţiei, Daniel Petru Funeriu, a pus la punct o nouă metodăprin care vrea să elimine corupţia de la Bac şi de la Titularizare. Astfel, profesoriinu vor mai primi nici un ban pentru asistenţă sau pentru corectură la examenulde bacalaureat sau al celui de Titularizare, conform Legii educaţiei naţioanele.Oficialii Ministerului Educaţiei susţin că decizia de a nu retribui dascăliipentru efortul depus la cele două examene importante a fost luată din “raţiunicapitaliste”. Baculul debutează în aproximativ două luni, dar cine vasupraveghea candidaţii şi, mai ales, cine va corecta tezele fără nici unstimulent financiar?

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şiSportului (MECTS) confirmă că profesorii nu vor mai primi nici un ban pentruparticiparea la examenul de bacalaureat sau la cel de Titularizare. Oficialiiministerului de resort susţin că această măsură a fost luată ca urmare a unorviziuni capitaliste. “Aceste activităţi, de asistenţă sau de corectură, de la examenul de bacalaureatnu mai puteau fi conexe. Ele se regăsesc în statutul profesorului. Profesoriitrebuie să-şi facă datoria, ca şi în alte domenii, Sănătate, Armată... Suntemîn capitalism. Nu mai putem face ceea ce eram noi învăţaţi până acum. Cu noualege, chiar suntem în capitalism”, ne-a declarat Ion Ciucă, director în cadrulMinisterului Educaţiei. Acesta este de părere că profesorii corectori de la Bacar trebui să aibă un atu la stabilirea gradaţiei de merit. “Cei care se vorcorecta tezele de la examenul de Bacalaureat ar trebui să primească gradaţie demerit. Acesta ar trebui să fie principalul criteriu de acordare a gradaţiei, înopinia mea. Celor care participă la bacalaureat li se va reduce din alte oredin norma didactică. Orele suplimentare vor fi plătite în continuare. Eu văspun punctul meu de vedre, ca persoană ce lucrează în mediul universitar, undeatribuţiile sunt foarte bine stabilite”, ne-a declarat Ciucă, cel care acolaborat la redactarea Legii Educaţiei Naţionale.

Aparent, nici toţi reprezentanţii MECTS nu înţeleg înîntregime Legea educaţiei naţionale. Responsabili pe învăţământulpreuniversitar din ministerul condus de Daniel Funeriu susţin că bugetul MECTSpe 2011 cuprinde şi sume destinate plăţii profesorilor pentru examenul deBacalaureat.

Fără profi la BAC

Sindicatele din învăţământ nu văd cum ar putea ministerulde resort să determine profesorii să participe la Bac sau Titularizare fărănici un ban. “Profesorii nu mai primesc nici un ban la bacalaureat. Esteobligaţie de serviciu, intră în norma didactică. Potrivit Legii educaţiei naţionale,ei intră în timpul de lucru. Cei din minister ar trebui să spună cum vor fiselectaţi profesorii care vor corecta tezele. În fiecare an, profesorii auprimit tot mai puţini bani pentru bacalaureat. Acum, fiind trecută aceastăactivitate ca obligaţie de serviciu, nu vor mai primi nici un ban”, ne-adeclarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “SpiruHaret”, Marius Ovidiu Nistor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere dinînvăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, susţine că Ministerul educaţiei ar puteaobliga profesorii să participe la examenul de bacalaureat sau la cel deTitularizare. “Nu vor mai fi plătiţi pentru examenul de bacalaureat sau deTitularizare. Aceste activităţi au fost trecute în norma didactică de 40 de orea profesorilor. Fiind trecute în norma didactică, devin interes de serviciu. Nuştiu cum vor mai fi selectaţi profesorii asistenţi sau corectori. Până acum seînscriau pe liste. Acum, nefiind plătiţi, nu ştiu dacă se va mai înscriecineva. Probabil că vor fi obligaţi”, ne-a explicatHăncescu.

Sindicatele îl acuză pe Funeriu că nu a ţinut cont depărerile dascălilor. “Noi am spus că acestea sunt activităţi independente decea de la catedră. Este o mare diferenţă între ceea ce face profesorul laexamen şi activitatea de la clasă. Profesorii vor fi probabil obligaţi săparticipe la examen”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei educaţiei naţionale,Constantin Ciosu.

Nici până anul acesta, dascălii nu câştigau mai nimic depe urma participării la examenul de bacalaureat. Cei mai muncitori profesoricâştigau maxim 180 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639241-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image