2018-12-12 11:51


Cardul de sănătate a creat haos în prim zi. Ce promite autorităţile şi care sunt avantajele

 |  18:07
Cardul de sănătate a creat haos în prim zi. Ce promite autorităţile şi care sunt avantajele

Introducerea oficială în sistemul medical a cardului de sănătate a declanşat un haos generalizat în toată ţara. Luni, o consultaţie a durat chiar şi o oră din cauza sistemului informatic care a fost blocat din cauza numărului foarte mare de solicitări. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, susţine că în două săptămâni situaţia se va normaliza, însă susţine că momentan medicii sunt în opoziţie cu ideea.

“Se blochează sistemul, durează şi o oră până faci o consultaţie. Sistemul informatic este prost făcut”, a declarat Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, fiind unul dintre medicii care au transmis sesizări către CNAS. Doar în primele ore ale primei zile în care cardul de sănătate a devenit obligatoriu, la CNAS au sosit aproximativ 100 de plângeri, majoritatea din cauza faptului că sistemul informatic are mari probleme, astfel că preşedintele Vasile Ciurchea a ieşit în faţa presei pentru a lămuri problema. “Niciodată nu am spus că totul e perfect. Va fi o perioadă în care sistemul va răspunde mai încet. Furnizorii sunt nervoşi, pacienţii la fel, dar lucrurile vor intra în normal în scurt timp. La fel s-a întâmplat şi când a fost introdusă reţeta medicală”, a afirmat preşedintele CNAS.

Consultaţiile, chiar şi fără card de sănătate

Conform datelor oficiale, aproximativ 800.000 de persoane nu şi-au ridicat cardul de sănătate, însă reprezentanţii CNAS susţin că aceştia pot beneficia de servicii medicale şi în prezent. “Serviciile fără card vor fi monitorizate şi este normal să fie aşa, dar acel cetăţean care nu a intrat în posesia cardului, nu trebuie să îşi facă griji. Va primi servicii medicale şi chiar şi reţetă. În plus, cel care acord asistenţă medicală va avea şi decont, deci nu e o problemă. La o simplă verificare în sistem, poţi vedea dacă a fost sau nu emis cardul, deci nu e o problemă”, a mai afirmat Ciurchea.

Creat pentru a evita fraudele

În momentul în care au lansat cardul de sănătate, autorităţile au anunţat faptul că procentul fraudelor va scade sub 10% faţă de cât au fost în prezent. "Fiecare accesare de serviciu de sănătate se va face în baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus şi cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat şi plătit", explica şeful CASMB, Gheorghe Iana. Astfel, întreg sistemul va putea fi atent monitorizat, iar serviciile simultante vor dispărea, automat şi nivelul fraudei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-04

TAGURI: card, sanatate, cnas, sistem
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


KAPPA
05 Mai 2015

Ce "promite" ? autoritatile ?
Random imageUltimele stiri


loading...