2019-01-22 00:14


Care au fost REZULTATELE studiului comparativ realizat în România pe ALIMENTE susceptibile de dublu standard

 |  18:38
Care au fost REZULTATELE studiului comparativ realizat în România pe ALIMENTE susceptibile de dublu standard

Rodica Tănăsuică, director al Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, a declarat că studiul comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard a scos în evidență diferențe la 9 dintre cele 29 de probe analizate.

"La Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București, institut aflat în subordinea Autorității Sanitar Veterinare, au fost recepționate un număr de 29 de probe prelevate de pe piața românească. Același număr de 29 de probe corespunzătoare au fost recoltate din piața Uniunii Europene din diverse categorii, probele fiind identice. Categoriile de produse care au fost recepționate la institut sunt următoarele: nouă probe de brânzeturi, două probe de unt, o probă de smântână, șapte probe de șuncă, trei probe de cârnați, o probă de cremvurști, trei probe de conserve de pește, două probe de pateu de ficat și o probă de ciocolată. Probele au fost recepționate în condiții corespunzătoare îndeplinind toate cerințele pentru a putea fi analizate în condiții optime. Vreau să fac precizarea că Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară este institutul de referință al României pe produse de origine animală, pentru siguranța alimentelor. Este recunoscut internațional, fiind primul laborator acreditat din România începând cu anul 2002. Am procedat la analiza produselor și am obținut următoarele rezultate: din cele 29 de produse analizate am găsit diferențe la 9 dintre acestea", a spus Tănăsuică, citată de Agerpres.

Datele prezentate de către specialista Institutului arată diferențe față de valorile calorice înscrise pe etichete, dar și față de cele ale produselor din alte țări, respectiv a nivelului proteinelor sau a conținutului de grăsime, dar și pentru clorură de sodiu și aditivi alimentari. Astfel, conform datelor centralizate, pentru parizer de porc valoarea declarată de către producător pe etichetă era de 279 kcal/100 de grame, în schimb valoarea obținută în România se situa la 259,09 kcal/100 g, iar cea pentru Uniunea Europeană la 274,32 kcal/100 g. Totodată, în cazul baconului cuburi, valoarea declarată pe etichetă era de 233 kcal/100 g, în timp ce valoarea din România ajungea la 278,55 kcal/100 g, iar cea pentru UE la 192,14 kcal/100 g.

La rândul său, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a afirmat că acestea nu pun în pericol sănătatea populației.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-26

TAGURI: dublu standard, alimente, rezultate, studiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...