2018-12-16 13:40


Care este numărul real al şomerilor din România? Datele statistice se confruntă cu realitatea

 |  21:01
Care este numărul real al şomerilor din România? Datele statistice se confruntă cu realitatea

România este una dintre cele mai stabile ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata şomajului, 7%, cu mult chiar sub media Uniunii Europene, conform raportului Eurostat din această lună. În acelaşi timp, în ţara noastră numărul asistaţilor sociali este de aproximativ 7 milioane, iar două instituţii specializate raportează două rate diferite ale şomajului. Institutul Naţional de Statistică a transmis pentru ultima lună către Eurostat un procent de 7%, în timp ce Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) indică un procent de doar 4,94%. Specialiştii susţin însă faptul că cifra reală ar fi undeva la 10%.

Oficiul European de Statistică a dat publicităţii clasamentul din UE privind rata şomajului, acolo unde Grecia (25,6%) şi Spania (22,5%) conduc detaşat. Media Uniunii Europene pentru luna iunie este de 9,6%, în vreme ce Germania stă cel mai bine acest punct de vedere, cu doar 4,7% din populaţie în situaţia de a fi şomeră. Dacă luăm în calcul datele ANOFM, atunci România s-ar clasa imediat după Germania şi la egalitatate cu Malta, şi într-o situaţie mult mai bună decât Suedia, Luxemburg, Danemarca sau Olanda! Asta pentru că ANOFM are un calcul statistic extrem de precar şi ţine cont doar de persoanele înregistrate ca şomeri. Practic, în acest moment, statul plăteşte ajutor de şomaj către 446.703 români.

„În datele ANOFM nu apar persoanele care au ieşit din plata şomajului, cele care se află în străinătate pentru a lucra sezonier şi nici cele care probabil nu s-au înregistrat niciodată fiindcă şi acolo este un număr destul de mare”, au explicat specialiştii pentru PUTEREA.

Tinerii şi bătrânii, în pericol de excluziune

Dacă media generală, conform statisticilor, este sub nivelul Uniunii Europene, în schimb, România se confruntă cu o mare problemă atunci când vine vorba de integrarea pe piaţa muncii a tinerilor sub 25 de ani şi a persoanelor aflate în pragul pensionării. Eurostat plasează România pe locul 9 în clasamentul şomajului printre tineri, unul din patru neavând loc de muncă până la 25 de ani. De asemenea, Guvernul a lansat Strategia pentru promovarea îmbătrânirii active în condiţiile în care rata persoanelor vârstnice expuse sărăciei este de două ori mai mare decât în restul ţărilor de pe bătrânul continent.

Salarii mai mici în acte

Cu o legislaţie care prevede amenzi usturătoare pentru angajarea fără contracte de muncă, angajatorii au găsit metoda prin care pot păcăli uşor plata taxelor către stat. În termeni populari se numeşte muncă la gri şi constă în angajarea printr-un contract care constă în două ore zilnic. Restul banilor ajung în mâinile angajaţilor „la plic”, astfel că nu pot fi fiscalizaţi de stat, iar în acelaşi timp, angajaţii ar putea cere oricând ajutor social din partea autorităţilor. „Forma de evaziune fiscală cu contracte, folosită de angajatori, rezultă din stabilirea în contractele individuale de muncă de salarii mai mici decât cele efectiv acordate. Practic, angajatorul acordă peste salariul minim garantat o parte a salariului «în mână», această parte nefiind fiscalizată”, explica în urmă cu ceva timp Nicolae Voinoiu, directorul Direcției Control, Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Jumătate din populaţie are nevoie de ajutor

Centralizarea realizată de Institutul pentru Politici Publice, făcută publică în urmă cu un an, arăta faptul că peste 7 milioane de români figurau ca asistaţi sociali, ceea ce înseamnă că în jumătate dintre familiile din România nu există nici un angajat, că aceste familii sunt asistate social, adică primesc lunar un venit minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, indemnizaţie de însoţitor sau de creştere a copilului. Practic, în prezent, taxele şi impozitele sunt plătite de puţin peste 3 milioane de angajaţi din mediul privat, care susţin peste 5,3 milioane de pensionari şi peste un milion de bugetari, la care se adaugă şi milioanele de asistaţi sociali.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-03

TAGURI: rata, somaj, romania, asistati, sociali
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...