2018-12-11 17:47


Catedrala Mânturii Neamului, sfinţită pe 25 noiembrie: A dezgropa scheletul sofismului «vrem spitale, nu catedrale» este dezonorant.

 |  10:47
Catedrala Mânturii Neamului, sfinţită pe 25 noiembrie: A dezgropa scheletul sofismului «vrem spitale, nu catedrale» este dezonorant.

Terminată în proporţie de 80%, Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită pe 25 noiembrie, în prezenţa a sute de invitaţi, inclusiv patriarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe. În anul 2017, Primăria Capitalei a donat, pentru Catedrală, 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, 20 de milioane lei.

"Evenimentul sfinţirii Catedralei Naţionale este un moment foarte important, care va puncta în cel mai luminos mod anul centenar. (...) La baza acestui proiect a stat iniţiativa cinstirii eroilor români din Primul Război Mondial, ulterior, din al Doilea Război Mondial, din vremea comunismului şi astăzi, de ce nu, este importantă pomenirea românilor care au murit şi după 1990, în toate câmpurile militare. Sfinţirea ei este acum fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivităţi religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Evenimentul, care va marca şi anul Centenarului, va avea sute de invitaţi, printre care Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol şi toţi conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa şi nu numai, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte finanţarea construcţiei, Vasile Bănescu a explicat că, în anul precedent, Primăria Generală a Capitalei a donat 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, alte 20 de milioane de lei, acestea fiind singurele fonduri venite de la stat. Restul au fost donaţii şi sponsorizări private şi contribuţia propriu-zisă a Patriarhiei Române.

Biserica Ortodoxă Română le răspunde şi celor care şi-au exprimat dezacordul faţă de banii pe care lăcaşul de cult i-a primit de la bugetul local sau central.

"Cei care contestă încă acest proiect o fac ignorând cultura naţională, istoria acestui proiect vechi de peste 130 de ani, ignorând faptul că poporul român este unul creştin şi că majoritatea credincioşilor creştini îşi doresc această catedrală. (...) Este de notorietate, în ultimele zile, iniţiativa nefericită a unei facţiuni din partidul numit USR, pentru că nu toţi membrii USR sunt împotriva finalizării unui proiect. A încerca să sabotezi finalizarea unui asemenea proiect de o asemenea importanţă este total descalificant şi dezonorant", a adăugat Bănescu.

Acesta a subliniat că nu este vina Bisericii Ortodoxe Române că, la noi în ţară, nu există infrastructură, aşa cum şi-au exprimat mulţi cetăţeni opinia.

"A dezgropa scheletul acestui sofism «vrem spitale, nu catedrale» este, de asemenea, dezonorant pentru că nu din cauza ridicării unui monument precum Catedrala Naţională nu se construiesc şcoli, spitale sau autostrăzi. A inculpa BOR că nu se construieşte o infrastructură în România este jenant şi ridicol. Ne-ar face un serviciu tuturor aceşti entuziaşti ai militantismului civic dacă s-ar apleca cu multă bună voinţă asupra surselor reale, nu imaginabile, ale risipirii banului public din România. Sursa principală a acestei risipe şi acestei disfuncţionalităţi o constituie corupţia cu majusculă", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Dacă iniţial, Patriarhia şi-ar fi dorit ca întregul proiect să fie finalizat 100% până în anul 2024, acum nu mai există o data fixă tocmai pentru că nu există o finanţare constantă, iar costrucţia este una complexă.

Ansamblul Catedralei Naţionale mai are încă patru construcţii adiacente lăcaşului de cult, fiind vorba despre un centru de diagnostic şi tratament pentru persoanele sărace, despre muzeul Creştinismului Românesc, dar şi despre un parc de aproximativ şase hectare.

Până în acest punct, au fost cheltuiţi aproximativ 80 de milioane de euro, dar se estimează că, până la momentul sfinţirii, se vor mai cheltui peste 10 milioane de euro pentru acoperiş, uşi, ferestre şi pentru crucile de pe cupole.

"Se estimează un cost de peste 90 de milioane de euro, sumă din care aproximativ 16 milioane de euro se vor întoarce la stat sub formă de TVA. Biserica Ortodoxă Română ca şi celelalte culte din România este plătitoare de TVA, aşa cum este plătitoare şi de impozite pe toate clădirile sale, terenurile sale, pe mijloacele fixe, pe maşinile sale şi aşa mai departe", a adăugat Vasile Bănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-27

TAGURI: patriarhia romana, catedrala mantuirii neamului, bor,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...