2019-05-22 18:03


Cazinoul din Constanța va fi CONSERVAT până în luna noiembrie. Ce spun autoritățile despre RESTAURAREA construcției

 |  12:54
Cazinoul din Constanța va fi CONSERVAT până în luna noiembrie. Ce spun autoritățile despre RESTAURAREA construcției

Cazinoul din Constanta, un simbol al orasului de la malul marii, inclus recent pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa, se afla din nou in carti pentru restaurare. Lasat in paragina, din pricina birocratiei, al licitațiilor organizate, contestate și anulate, Cazinoul va fi conservat pana in luna noiembrie a acestui an, de Ziua Dobrogei, dupa cum anunta municipalitatea. Fundația Arche și organizatorii Neversea au anunțat că se vor implica în campanii de conștientizare a importanței monumentului istoric, în țară și în Europa.

Includerea în programul 7 Most Endangered a venit la nominalizarea Asociației ARCHÉ și reprezintă o oportunitate deosebită pentru această clădire istorică. Astfel, ea a fost recunoscută ca o valoare pentru întreaga Europă. În următoarele luni, experți din partea Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții vor vizita Cazinoul și se vor întâlni cu decidenții-cheie. Ulterior, echipele pluridisciplinare vor oferi recomandări tehnice, vor identifica alte posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea monumentului. Până la finalul anului, specialiștii vor formula un plan fezabil de acțiuni.

În cadrul conferinței, Primăria municipiului Constanța și-a exprimat dorința ca până în luna noiembrie, procesul de conservare a clădirii Cazinoului să fie finalizat. Primarul municipiului Constanta a subliniat faptul că acest proces este responsabilitatea municipalității, care răspunde în acest fel dorinței comunității de a acorda o atenție deosebită Cazinoului din Constanța.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța: „Primăria municipiului Constanța își asumă că până în data de 14 noiembrie, clădirea Cazinoului să fie conservată. Acest demers vine și în urma aplicării unui chestionar de sondare a opiniei publice constănțene cu privire la procesul de reabilitare a monumentului cât și despre destinația socio-culturală a acestuia“.

Procesului demarat de Primăria Constanța și Asociația ARCHÉ se alătură organizatorii festivalului NEVERSEA care doresc să se implice în comunitate. Aceștia au promis că până în luna mai vor demara o campanie care să unească fanii festivalului, partenerii dar și comunitatea locală, cu scopul de a pune în valoare simbolul orașului Constanța.

„Am venit astăzi să spunem că noi ne-am stratificat competenţele, lucrăm împreună, dar fiecare are un obiectiv. Asociaţia Arche împreună cu Europa Nostra se ocupă de promovarea la nivel european, de atragerea de specialişti şi de întocmirea unor rapoarte care să conştientizeze importanţa Cazinoului la nivel european. Municipalitatea se ocupă de conservare până de Ziua Dobrogei. Compania Națională de Investiții se va ocupa de consolidare şi restaurare. Există în momentul de faţă o presiune publică ce trebuie oarecum instituţionalizată astfel încât toate aceste formule de ajutorare să capete transparenţă, un proiect unitar”, a afirmat Făgădău, citat de ct100.ro.

Întrebat de Constanța 100% dacă pot exista lucruri care să împiedice lucrările de conservare, Decebal Făgădău a spus că este exclus. La solicitarea noastră, primarul a spus și în ce vor consta aceste lucrări: se va urmări să nu plouă prin acoperiș, prin geamuri, să se înlăture igrasia. Un plan concret de conservare va fi însă făcut de specialiști.

Decebal Făgădău a prezentat și rezultatele sondajului referitor la soarta Cazinoului, la care au răspuns 25.000 de persoane. 76 dintre acestea vor ca monumentul să rămână la Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru a fi reabilitat, 24 la sută dorind ca municipalitatea să facă un împrumut pentru repararea Cazinoului. De asemenea, 96 la sută dintre care au răspuns ar vrea ca monumentul să fie deschis tot timpul anului, iar printre cele mai votate funcţiuni ale acestuia se numără sala de spectacole, cafenea sau cofetărie, sală expoziţională şi restaurant.

Bogdan Buta, general manager NEVERSEA: „Dorim să fim alături de comunitate și încă de anul trecut am analizat posibilitatea de a ne implica într-un proiect de interes pentru oamenii din Constanța. Cazinoul este pentru noi un obiectiv strategic și o promisiune față de comunitate. Dorim să demarăm o campanie de responsabilitate socială care să implice atât festivalierii cât și partenerii NEVERSEA, asumându-și rolul de a fi inițiator și amplificator al acestei campanii”.

Printre monumentele europene care au beneficiat de sprijin prin intermediul programului 7 Most Endangered se numără Mănăstirea din Setúbal, Portugalia, care, în 2 ani de la includerea în program, a fost redeschisă publicului, după 23 de ani de abandon. O alta, este Sinagoga din Subotica, Serbia. Patrimoniul românesc a beneficiat și în trecut de sprijin prin programul „The 7 Most Endangered”. În 2014, experții internaționali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Peisajul Cultural Minier Roșia Montană a fost de asemenea pe lista celor 7.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-17

TAGURI: cazino constanta, conservat, restaurare, primar Decebal Făgădău, neversea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG