2019-01-24 01:30


UPDATE Ce au obținut medicii după negocieri. Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii

 |  22:23
UPDATE Ce au obținut medicii după negocieri. Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii

Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă și în specialitate, iar medicii care au doar gărzi vor beneficia de concediu, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Dragoș Pîslaru, la ieșirea de la discuțiile avute la Ministerul Sănătății pe tema gărzilor medicilor.

"Discuția nu a fost doar să aflăm de data acesta ce mai vor sindicatele. Am avut mai multe discuții anterioare. Am venit cu soluții. Pe partea de Codul Muncii am venit cu niște lucruri care clar ajută. Am explicat astăzi că am rezolvat împreună cu Ministerul Sănătății problema vechimii și mai bine zis a faptului că timpul pe gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă și ca vechime în specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat. L-am clarificat împreună, în discuțiile bilaterale, în echipă, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății", a spus Dragoș Pîslaru, scrie Stiripesurse.ro.

Potrivit acestuia, un alt lucru foarte important discutat a fost cel al plății sporurilor de noapte pentru gărzile care se fac pentru completarea orelor de lucru. "Am agreat în același timp ca pentru contractul individual de muncă al medicilor care au doar gărzi, atunci evident trebuie să beneficieze de concediu, conform prevederilor Codului Muncii. Este un lucru absolut firesc și care decurge ca urmare acestui lucru pe care l-am permis prin OUG 20, de a exista contract individual de muncă separat", a afirmat Dragoș Pîslaru.

”In primul rand, trebuie subliniat faptul ca garzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnarii unui contract cu spitalul. Este o masura care vine sa indrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii.

Astfel, contractul individual de munca cu timpi partiali care va reglementa efectuarea garzilor suplimentare reprezinta o baza legala care confera medicilor drepturile prevazute de Codul Muncii. De la 1 august, garzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de munca prestata, vor fi luate in considerare atat la vechimea in munca, cat si la vechimea in specialitate.

Garzile suplimentare vor fi platite cu sporuri intre 25-75% pentru o garda in timpul saptamanii, respectiv intre 50-100% in weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului sanatatii.

Medicii care nu au contract de munca pe norma intreaga, ci efectueaza numai garzi, vor avea dreptul la concediu de odihna proportional cu timpul muncit in garzi.

Pentru "garda obligatorie" (care nu este suplimentara, ci face parte din timpul contractual de munca), ministrii Muncii si al Sanatatii au decis impreuna cu reprezentantii sindicatelor ca va fi acordat sporul de noapte de 25%”, transmite un comunicat al Ministerul Sănătății remis Puterea.ro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-31

TAGURI: medici, negocieri, ministrul muncii, garzi suplimentare, dragos pislaru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ASKLEPIOS
29 Iul 2016

ÎNCĂ AU OBȚINUT PREA MULT, SECĂTURILE ASTEA ABJECTE, CRIMINALI ODIOȘI, CIUBUCARI ȘI INCOMPETENȚI! PE MERIT TREBUIE SĂ LI SE DEA UN PICIOR ÎN COUR ȘI UN CĂKATT PESTE BOT!
MAREAN
29 Iul 2016

TEHNOCRATULE AI UMBLAT PRIN EUROPA SI NU AI PRINS ESENTIALUL DIN CAUZELE SUCCESULUI ADMINISTRATIEI PUBLICE DIN UE. LA FACULTATEA TA CHIAR DACA AI FI FOST LA CURSURI NU SE PREDAU CUNOSTINTE DESPRE NORMAREA MUNCII SAU INDICATORII STATISTICI REFERITORI LA PRODUCTIVITATEA MUNCII. TREBUIE SA STII CA IN TOATE TARILE UE PERSONALUL BUGETAR DIN ADMINISTRATIE SI NU NUMAI RESPECTA NISTE STANDARDE LEGATE DE SARCINILE DE SERVICIU. DREPT URMARE INCEPAND DE LA FEMEIA DE SERVICIU PANA LA DIRECTORI SI MINISTRI SUNT INDICATORI SI NORME DE MUNCA PT FIECARE POST SI FUNCTIE, IAR UN CONDUCATOR(CU INDEMNIZATIE DE CONDUCERE ) ARE CEL PUTIN 25 DE OAMENI(PERSOANE) FUNCTIE DE SPECIFICUL ADMINISTRATIEI PUBLICE IN PARTE. TU NU VEZI CE ANOMALII SUNT IN ADMINISTRATIA PUBLICA DIN RO, DIN ACEST PUNCT DE VEDERE SUNT MAI MULTI SEFI DECAT LUCATORI SI PESTE 50% TAIE FRUNZA LA CAINI IN TIMP CE SUNT DOMENII UNDE ESTE CRIZA DE PERSONAL, NICI IN EVUL MEDIU NU A FOST ASA CEVA CA IN RO TARA LUI PAPURA VODA.
Random imageUltimele stiri

loading...