2017-01-18 04:06

SOCIAL


Cea mai mare procesiune catolică de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud-Est: Zeci de mii de pelerini din toată lumea au ajuns în Harghita

 |  14:50
Cea mai mare procesiune catolică de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud-Est: Zeci de mii de pelerini din toată lumea au ajuns în Harghita
Sute de harghiteni au parcurs zeci de kilometri pe jos până înŞumuleu Ciuc, potrivit obiceiului vechi de sute de ani, intonândcântece religioase. Înainte de a urca muntele Şumuleul Mic, înpelerinaj, ei s-au închinat Fecioarei Maria din CatedralaFranciscană, rugându-se pentru "sănătate, belşug şi pace în toatălumea".

Sâmbătă, în jurul orei 10.30, din Catedrala Franciscană a fostscos drapelul sfânt al localităţii Şumuleu, Laborum, care a fostpurtat în acest an de Kovacs Szabolcs, cel mai bun elev alColegiului Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc.Drapelul cântăreşte 25 de kilograme.

Procesiunea a pornit către altarul de lângă Capela Salvator depe muntele Şumuleul Mic, locul unde se oficiază, la oratransmiteriii acestei ştiri, slujba de Rusalii.

Slujba este oficiată de Spanyi Antal, episcop dinSzekesfehervar, din Ungaria, alături de arhiepiscopulromano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, şi de un sobor depreoţi romano-catolici din ţară şi din toate statele europene încare trăiesc maghiari.

Cei mai credincioşi dintre pelerini au urcat muntele ŞumuleulMic pe o coastă abruptă, denumită Drumul Crucii sau DealulGolgotei, marcată de 14 cruci, simbolizând opririle lui IisusHristos către dealul supliciului.

La pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc au venitcredincioşi din toată ţara, din state europene precum Italia,Germania, Finlanda, dar şi de pe alte continente, din SUA,Argentina şi Australia.

Potrivit jandarmilor prezenţi la manifestări, pe munteleŞumuleul Mic au ajuns, sâmbătă la prânz, aproximativ 80.000 depersoane, lor urmând să li se alăture încă 20.000 de pelerini careurcă spre Capela Salvator.

Aproximativ 1.600 de pelerini din Ungaria, careparticipă la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, au ajuns,în noaptea de vineri spre sâmbătă, în judeţul Harghita, cutrenurile "Rapidul Secuiesc" şi "Expresul de Şumuleu".

"Rapidul Secuiesc" a trecut în România prin Episcopia Bihor şi aurmat traseul Oradea - Huedin - Cluj-Napoca - Apahida - Dej - Deda- Topliţa - Siculeni. "Expresul de Şumuleu" a intrat în ţară pe laCurtici şi a traversat, în drumul spre judeţul Harghita,localităţile Sighişoara - Braşov - Sfântu Gheorghe - Băile Tuşnad -Miercurea Ciuc, ajungând la Siculeni după miezul nopţii.

În ciuda întârzierii de mai bine de două ore, aproximativ 50 delocalnici i-au aşteptat pe oaspeţii din Ungaria cu pălincă şi colacsecuiesc, în timp ce fanfara le-a urat bun venit în acordurimuzicale. Pelerinii au înnoptat fie la pensiuni şi hoteluri, fie larudele şi prietenii din Harghita.

Sâmbătă dimineaţă, cele două trenuri au transportat pelerinii laMiercurea Ciuc, de unde au pornit pe jos către Şumuleu, pe odistanţă de peste şase kilometri.

La procesiunea de Rusalii sunt aşteptate să participe peste100.000 de persoane. Printre personalităţile care vor lua parte lapelerinaj se află Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta,Alteţa Sa Fra' Matthew Festing.

Pentru buna desfăşurare a pelerinajului de Rusalii de la ŞumuleuCiuc, primăria a dispus restricţii de circulaţie de vineri pânăduminică. Astfel, vineri, începând de la ora 6.00, s-a interzisoprirea şi staţionarea vehiculelor pe străzile Szék, Kájoni Jánosşi Câmpul Mare.

De asemenea, aproximativ 500 de poliţişti şi jandarmi vorasigura paza şi ordinea publică în zona desfăşurării pelerinajuluide Rusalii.

Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita,comisarul şef Ştefan Antal, a declarat că în dispozitiv au intrat200 de poliţişti care organizează filtre şi patrule de ordine şisiguranţă publică atât pe căile de acces cât şi în zonele dedesfăşurare a pelerinajului, în vreme ce agenţii rutierii vorasigura fluidizarea traficului.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţeande Jandarmi, col. Daniel Hermeniuc, a precizat că 300 de jandarmivor asigura măsurile de ordine şi desfăşurarea în siguranţă apelerinjului.

Pe muntele Şumuleul Mic se află, sâmbătă, echipaje aleInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Ambulanţei,Salvamontului, precum şi voluntari ai Crucii Roşii, pregătiţi săintervină în caz de necesitate.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc esteconsiderat drept cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşiare originea în vremuri străvechi.

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat săimpună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şiCasin religia unitariană. Credincioşii adunaţi la Şumuleu, subconducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfruntearmata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-şisteagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleuşi împreună cu ceilalţi s-au rugat la Dumnezeu şi la SfântaFecioară, exprimindu-şi astfel recunostinţa pentru obţinereavictoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni dintoate colţurile lumii vin anual în pelerinaj la Şumuleu Ciuc şiparticipă la procesiunea religioasă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image