2018-12-17 12:44


Ceea ce a fost luat în glumă, devine o problemă serioasă. Cristian Zărescu: Primăria Sectorului 4 vrea o poliţă de asigurare pentru despăgubirea cetăţenilor

 |  21:01
Ceea ce a fost luat în glumă, devine o problemă serioasă. Cristian Zărescu: Primăria Sectorului 4 vrea o poliţă de asigurare pentru despăgubirea cetăţenilor
P24

Fostul reporter de televiziune, Cristian Zărescu, este de câteva zile consilierul de imagine cu rol de purtător de cuvânt al primarului interimar al Sectorului 4, Daniel Băluţă. Într-un interviu pentru PUTEREA, el a explicat procedura tehnică prin care Primăria Sectorului 4 îi va despăgubi pe proprietarii a căror maşini au fost avariate de copacii doborâţi de vânt sau zăpadă.

PUTEREA: Declaraţia primarului Daniel Băluţă va putea fi aplicată sau este doar una de imagine?

Cristian Zărescu: Primăria Sectorului 4 chiar vrea să ajute oamenii. Ştim că este o decizie în premieră, pe care dorim să o permanetizăm.

Care este metodologia? Din punct de vedere tehnic, cum veţi face?

Primăria Sectorului 4 vrea să încheie o poliţă de asigurare pentru cetăţeni, care va include situaţii de acest gen, cum au fost maşinile avariate de căderea copacilor. Primăria va plăti o poliţă lunară sau trimestrială, totul va fi transparent, contractul va fi afişat, licitaţiile la fel. Juriştii noştri lucrează la un proiect de contract. Sunt sigur că vom găsi o soluţie, poate chiar un asigurator din străinătate. Vrem să ajutăm oamenii şi căutăm mijloacele prin care să facem acest lucru. Este vorba despre pagubele produse oamenilor de bunurile primăriei. Dacă un copac cade pe o maşină, pe un gard sau pe o casă, noi vrem să fim asiguraţi pentru daune.

Se teme Primăria de acţiuni în justiţie din partea cetăţenilor pentru copacii netăiaţi sau bolnavi?

Cine va opta pentru soluţia asta, este liber să o facă, dar nu cred că va câştiga bani mai mulţi. Chiar vrem să ajutăm oamenii.

Sumele pentru despăgubiri sunt prevăzute în bugetul Primăriei Sectorului 4?

La următoarea şedinţă de Consiliu Local din această lună, primarul Daniel Băluţă va propune o hotărâre prin care să-i putem despăgubi pe oameni. Nu avem deocamdată o evaluare a pagubelor. Ştim doar că s-au înregistrat deja 40 de cazuri, dar oamenii încă mai sună la Primărie de când au auzit declaraţia primarului. Nu ştim încă nici cât de mari sunt pagubele suferite.

Ce trebuie să ştie oamenii pentru a fi despăgubiţi de Primărie?

Poliţia Locală trebuie anunţată când copacul este pe maşină, pentru ca proprietarul să fie luat în evidenţă. Apoi, trebuie să facă o constatare a stării tehnice a maşinii la Poliţia Rutieră, Serviciul Accidente Uşoare, unde se stabilesc pagubele, iar un service auto va face evaluarea pagubelor. Cu aceste acte, cetăţeanul va veni la Primăria Sectorului 4 unde va depune actele doveditoare pentru avariile suferite. Nu putem spune cât va costa sau cât de mare trebuie să fie bugetul. Nu avem o evaluare. Şi acum mai sunt oameni care telefonează să întrebe ce trebuie făcut. Ştim doar că sunt circa 40 de maşini avariate.

Asiguratorii resping ideea Primăriei Sector 4

“Aceste riscuri, aşa cum le prezintă Primăria Sectorului 4, nu se asigură în România, pentru că rata de daunalitate poate fi mult prea mare şi nimeni nu-şi poate asuma acest risc. De exemplu, pentru 50 de maşini avariate, la o valoare de minimum 5.000 de euro, plata daunei ajunge la 250.000 de euro. De unde va şti asiguratorul dacă un utilaj de deszăpezire a zgâriat maşina sau căderea copacului. Nici un asigurator nu are asemenea poliţe. Pentru asemenea cazuri există poliţa CASCO, dar primăria nu poate asigura toate maşinile cetăţenilor din sector şi nici măcar un anumit număr de vehicule sau case. Autoritatea locală ar putea doar să oblige sau să-i condiţioneze pe  proprietari să se asigure, altfel să nu le dea autorizaţie de funcţionare, în cazul persoanelor fizice, şi să-I convingă pe oameni să-şi asigure bunurile”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20

TAGURI: cristian zarescu, primarie, sector 4, polite asigurare, despagubiri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...