2017-01-24 05:07


Cele două Românii din şcoli

 |  21:00
Cele două Românii din şcoli

Maşini luxoase, ultima generaţie de iPad-uri pentru cei mici, botox şi genţi superscumpe în rândul mămicilor, ochelari de fiţe şi buchete pompoase de trandafiri. Acestea sunt doar câteva dintre elementele ce alcătuiesc decorul din curtea şcolii numărul 11 cu clasele I-VIII “I. H. Rădulescu” din Bucureşti.

Deschiderea noului an şcolar s-a făcut cu mare fast la una din şcolile de elită ale Capitalei. Imaginile par desprinse de pe covorul roşu de la Cannes. Oameni de afaceri, politicieni şi nume cunoscute din televiziune şi-au însoţit copiii în prima zi de şcoală.

La celălalt capăt de Bucureşti însă, în cartierul Ferentari, la Şcoala nr. 147 “Petrache Poenaru”, găsim cu totul şi cu totul altă situaţie: sărăcie cruntă. Tencuiala căzută, teren de sport impracticabil, crăpături în beton, din care ies buruieni.

Aici nu întâlnim priveliştea cu uniforme şi accesorii scumpe, iar în parcare nici pomeneală de bolizi de lux. Mulţi elevi ai Şcolii nr. 147 au venit la festivitatea de deschidere a anului şcolar cu îmbrăcăminte sport, încălţaţi cu papuci sau sandale şi cu transportul în comun. Toţi aveau însă câte un buchet sărăcăcios de flori pentru profesori.

Contrast şocant între unităţile de învăţământ

Atmosfera din curtea Şcolii „I.H Rădulescu” e relaxantă, se socializează mai ceva ca la un eveniment monden, semn că cei prezenţi se cunosc destul de bine.

Nu acelaşi lucru putem spune şi depre şcoala din Ferentari. Manualele sunt principala grijă şi pentru părinţii de aici. Cele existente sunt extrem de deteriorate. “Am un nepoţel în clasa a VI-a. Ne-am pregătit cu hăinuţe, cu rechizite... Foarte mult ne-a costat. Încă nu le-am cumpărat pe toate, dar cu haine, cu încălţăminte, am ajuns în jur de 300 de euro. Manualele sunt foarte deteriorate, sunt rupte şi poate trebuie să cumpărăm noi altele noi”, ne-a declarat Maria Ioniţă, bunica unuia dintre elevi.

Deşi rezervaţi în declaraţii, pe motiv că: “voi cei din presă obişnuiţi să ne puneţi cuvinte în gură”, după cum a declarat o mămică, o parte din părinţii prezenţi la deschiderea noului an şcolar ne-a spus că motivul pentru care au ales această şcoală pentru copiii lor este că face parte din topul celor mai bune unităţi din Capitală.

“Am venit să îmi însoţesc nepoţelul în prima zi de şcoală, care este în opinia mea una dintre cele mai importante. Părinţii au hotărât că această şcoală ar fi cea mai indicată pentru cel mic, iar eu m-am supus deciziei lor, nu înainte de a mă documenta şi de a mă convinge că într-adevăr aşa este”, ne-a declarat Radu Stroe, deputat PNL.

“Părinţii mei locuiesc în zonă, şi e foarte uşor pentru fetiţa mea să ajungă aici. E o şcoală renumită şi mi-a fost recomandată de o prietenă al cărei copil deja învaţă aici. E foarte mulţumită de rezultate. Lucrurile au decurs normal, am depus dosarul de înscriere în luna mai şi am primit acceptul”, spune prezentatoarea tv, Raluca Moianu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09

Mai multe imagini:
Cele două Românii din şcoli
zoom
Cele două Românii din şcoli
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală