2018-12-12 10:30


Cele mai solicitate joburi la Bursa Locurilor de Muncă, în cazinouri sau case de pariuri

 |  16:41
Cele mai solicitate joburi la Bursa Locurilor de Muncă, în cazinouri sau case de pariuri

Vizitatori mai puţini ca în anii precedenţi şi mai puţine CV-uri depusepentru job-urile oferite este concluzia ultimei ediţii a Bursei Locurilor deMuncă organizată în Capitală. Românii preferă să “sară” peste cursurile deformare şi să se angajeze. Cel mai mare succes la târgul bucureştean l-au avutcazinourile şi sălile de pariuri.

Sute de personae au vizitat, vineri, “Bursa Locurilorde Muncă”, târg de joburi organizat la Palatul Copiilor, dinCapitală. Cu toate că “târgul” a fost destul de aglomerat, cel puţin în prima parte azilei, firmele participante se plâng că numărul vizitatorilor este mai mic faţăde anii precedenţi, iar puţine persoane au aplicat pentru posturile puse ladispoziţie.

Societăţile care oferă cursuri de formare profesională aupărut cele mai dezamăgite de numărul redus de aplicanţi. Foarte mulţi românisunt interesaţi să se angajeze cât mai repede şi nu mai au răbdare să terminecursuri de formare, susţin reprezentanţii firmelor de profil prezente la târgulorganizat în Bucureşti. “Noi oferim cursuri de formare finanţate din fonduri europene. Se ţin la Universitatea Hyperion. Sunt dindomenii diferite: IT, inspector de resurseumane, broker imobiliar, agent turism, contabilitate, programator de sisteminformatic. Cursurile durează aproximativ două luni şi sunt gratuite. În modcert se primeşte şi un certificat la finalul cursului. Suntem în colaborare cumai multe societăţi pentru ocuparea locurilor de muncă după finalizareastudiilor respective. Am discutat cu multe persoane. Multe persoane care vor unloc de muncă. Nu mai vor să termine cursuri şi vor direct să se angajeze. Darmulţi care sunt interesaţi”, ne-a declarat David Gabriel, reprezentantul unei firme ce oferă cursuride formare.

Românii nu mai sunt interesaţi de croitorie şi de call-center

Nici domeniile ce oferă mai multe locuri de muncă nu austârnit interesul prea multor persoane. “Oferim posturi pentru confecţioneri îmbrăcăminte – textile. Sunt 50 delocuri vacante. Din păcate, foarte puţini doritori. Până în acest moment (n.r.vineri orele 12:00) nu am primit decât 4sau 5 CV-uri. Oamenii caută job-uri în curăţenie, zidari, foarte puţini înconfecţii. Este un paradox, suntem printre cei care oferă cele mai multe locuride muncă. Dacă văuitaţi la nivelul Bucureştiului, sunt vreo 700 de locuri demuncă vacante şi foarte puţini cei care vor să se angajeze. Acestea, cu toatecă avem comenzi şi lucrăm numai export. Salariile sunt între 800 şi 1.100 delei, brut, pe lună. Au posibilitatea să câştige mai mult pentru că se plăteşteîn acord individual. Dacă-şi realizezază mai mult din normă,pot să câştige maimult”, ne-a spus GabrielaPătrăşcanu, responsabil de resurse umane al unei firme de confecţii.

Nu cu mult timp în urmă, atrăgând tot mai mulţi tineri,în principal studenţi, nici posturile de operator telefonic nu avut mare succesla Bursa Locurilor de Muncă. “Pune la dispoziţie posturi de operatori telefonici, vânzări prin telefon înlimba italiană şi limba spaniolă. Salariile pleacă de la 1.150 de RON, pentrupart time, şi se ajunge la 1.500 de RON. Până acum, au aplicat 5 persoane. Amparticipat la acest târg acum doi ani. Sunt mult mai puţini oameni acum”, ne-a declarat un alt reprezentant al unei firme care aparticipat la “Bursa Locurilor de Muncă”.

Nici măcar job-urile în asigurări nu par să-i mai atragăpe români. “Ca locuri de muncă,oferim 10 posturi de consultanţi financiari. În urma cestui târg de job-uri,avem momentan 16 aplicanţi, printre care am mai primit şi nişte numere detelefon unde să contactăm persoanele respective. Căutăm persoane dinamice,sociabile, să aibe ţinută, să ştie să dialogheze şi să relaţioneze cu oamenii,experienţă, diplomă de BAC şi studii superioare. Candidaţii pot să nu mai filucrat niciodată în domeniul asigurărilor pentru că oricum se organizeazăcursuri de aprofundare a cunoştinţelor. Lumea parcă avea mai multă încredere îna aplica în asigurări, înainte”, ne-a declarat Carmen Mare, reprezentanta unei importante firme de asigurări.

Cazinourile, luate cu asalt de cei care caută un loc de muncă

Cele mai multe CV-uri au fost “colectate” de cazinouri şi case de pariuri. “Avem posturi atât în sediul nostru, cât şi în celelate cazinouri din ţară,pe posturile de casier, asiostent-manager, tehnicieni electronişti. Avem nevoiede oameni în departamentul de resurse umane, departamentul de IT, cât şi pepartea de recepţie. Salariile se încadrează undeva între 300 de euro şi 600 –700 de euro. Au aplicat destul de multe persoane. Cele mai multe CV-uri suntpentru departamentul resurse umane. Au aplicat în jur de 100 de persoane.Oferim cărţi de muncă”, ne-a declarat MădălinaStănculeţ, reprezentanta unui important lanţ de cazinouri şi săli de jocuri.

Eu la cine mă angajez?

Vizitatorii au părut mulţumiţi cât de cât de modul încare a fost organizat târgul, dar susţin că sunt şi capitole la care BursaLocurilor de Muncă organizată în acest an a lăsat de dorit. „Pentru studii superioare în domeniul mecanic, oferta este foarte mică, dinpăcate. Târgul acesta este orientat pe piaţa din România, care mie mi se parecă este o piaţă mai mult pe servicii. M-am uitat pe site-uri de locuri de muncădin Germania şi au mult mai multe oferte. Evident, acolo industria şi economiasunt de altă natură, decât la noi. Am văzut la acest târg multe oferte, dar şicerere pentru studii medii sau muncitori necalificaţi”, ne-a spus Cristian Laudoniu, unul dintre vizitatori. Nici joburilesezoniere nu au fost însă uşor de găsit pentru toate persoanele interesate.“Mi-am notat de la avizier şi din 6 firme, nu am găsit niciuna. Probabil că nusunt aici. O să mai caut. Sunt zugrav. Mă interesează un salariu peste 700 delei. Cu 700 de lei ce faci? E salariul minim pe economie. Mă mulţumesc şi cu1.000 de lei, dar să fie ceva stabil şi concret. Nu mă interesează dacă postuleste în ţară sau în străinătate. Nu sunt căsătorit, nu am copii, aş mergeoriunde”, ne-a explicat Cristian Anghel, un bucureştean venitsă-şi găsească un job la Bursa Locurilor de Muncă.

Un lucru este cert, persoanele aflate în căutarea unuiloc de muncă “mai lasă de la ele” cândvine vorba de salariu. “Vreau un salariu de1.300 – 1.500 de lei. Ce, credeţi că pe foamea asta dă cineva mai mult? Nu am venit cu CV-uri la noi să aplicăm, dar o să luămde la dânşii, că văd că sunt bine echipaţi”, ne-a declarat Eugen Butică, unuldintre vizitatorii târgului de locuri de muncă.

Atenţie, să nu te vinzi!

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului dePersoane avertizezază persoanele care caută un job să se intereseze de trecutulfirmei angajatoare. “Astăzi, 15 aprilie, cuprilejul Bursei Locurilor de muncă, oferim informaţii utile celor aflaţi încăutarea unui loc de muncă, pentru a nu deveni victimele traficanţilor depersoane. În acest sens, le recomandămcetăţenilor, în momentul în care doresc să plece în străinătate, la muncă, săîncheie un contract de muncă scris în limba română, să-l citească şi să-iînţeleagă clauzele. Să ştie exact unde merg, pe ce salariu, unde vor fi cazaţi,să nu accepte plata transportului sau a cazării. Dacă nu se solicităcunoaşterea limbii statului respectiv sau cunoştinţe profesionale, e clar căceva nu e în regulă. Poate fi o capcană, o ofertă tentantă, iar oamenii ajungîn străinătate şi devin victimele acestor traficanţi. Punem la dispoziţie untel verde 0800800678, unde persoanele interesate pot suna să se intereseze detrecutul firmelelor angajatoare, dacă au mai avut probleme”, ne-a declarat cordonatorul Centrului Regional Bucureştial Agenţia Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Peste 3.000 de posturi au fost oferite, vineri, la bursalocurilor de muncă pentru absolvenţi, în Capitală, organizată de AgenţiaNaţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), atât organizatorii, cât şicandidaţii plângându-se de exigenţele apărute în urma crizei economice. Încădinainte de ora 9.00, aproximativ o sută de persoane formaseră o coadă laintrarea în Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde se desfăşoară,vineri, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Atât tinerii absolvenţi, cât şipersoane de vârsta a doua sau chiar a treia şi-au depus CV-urile la cei peste150 de angajatori care au depus oferte. Aceştia au oferit, în total, peste3.000 de locuri de muncă, cele mai multe persoanelor cu studii medii (peste1.300) şi muncitorilor calificaţi (peste 1.000). De asemenea, agenţii economiciau oferit peste 400 de posturi pentru absolvenţii de studii superioare şiaproape 300 pentru muncitori necalificaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...