2016-12-07 22:24

SOCIAL


Centre noi pentru persoanele cu autism

 |  12:29
Centre noi pentru persoanele cu autism

Un număr de 40 de noi centre de consiliere şi terapie a persoanelor cu autism vor funcţiona în România începând cu februarie 2012.

În parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Protecţia Copilului, Fundaţia Romanian Angel Appeal a început dotarea şi amenajarea celor 40 de centre. În judeţe vor fi active 35 de centre în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În Bucureşti vor funcţiona cinci centre de terapie, respectiv în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1, dar şi în cadrul direcţiilor similare din sectoarele 4, 5 şi 6. Serviciile oferite vor fi gratuite, iar copiii diagnosticaţi cu autism vor beneficia de terapie de recuperare gratuită şi aparţinătorii acestora vor primi consiliere.

Psihologi instruiţi

Centrele vor fi deservite de psihologi cu experienţă în lucrul cu persoanele cu tulburare de spectru autist (TSA) şi instruiţi în terapii cognitiv-comportamentale în cadrul cursurilor organizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. Înfiinţarea centrelor de terapie şi consiliere face parte din activităţile proiectului strategic intitulat “Şi ei trebuie să aibă o şansă!”, program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.

Recuperare individualizată

Pe lângă înfiinţarea acestor centre, în cadrul proiectului au fost formaţi deja 480 de profesionişti în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu autism în cadrul a cinci sesiuni de cursuri gratuite organizate în acest an. Încă cel puţin 100 de specialişti vor mai beneficia de formare gratuită în sesiunea de curs din ianuarie 2012. 1.200 de medici de familie, pediatri şi psihiatri vor fi formaţi şi certificaţi la distanţă (e-learning) în diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist şi furnizarea asistenţei medicale de specialitate. Până în prezent, la trei luni de la activarea programului de formare pe www.tsa.medability.ro, 370 de medici au absolvit deja aceste cursuri şi sunt certificaţi de Colegiul Medicilor din România.

Strategie naţională

De asemenea, a fost încheiat procesul consultativ pentru elaborarea Strategiei Naţionale de integrare socială şi profesională a persoanelor cu autism, la care au luat parte reprezentanţi ai ministerelor şi ai sectorului ONG. Documentul final va fi făcut public în ianuarie 2012. Totodată, se află în plină desfăşurare o campanie naţională de sensibilizare a opiniei publice cu privire la importanţa integrării sociale şi profesionale a persoanelor afectate de TSA. Campania a demarat în această toamnă în şcoli şi va continua până în septembrie 2012, cu adresare către publicul larg, care va fi informat asupra autismului, principalelor simptome ale acestei afecţiuni şi asupra faptului că diagnosticarea precoce şi terapia începută timpuriu cresc şansele de recuperare a copiilor cu autism. Începând din aprilie 2012 va fi desfăşurată o campanie de informare a aparţinătorilor persoanelor cu TSA, cu privire la înfiinţarea centrelor de consiliere şi asistenţă.

Proiectul “Şi ei trebuie să aibă o şansă!” a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de 3 ani şi urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi ulterior de acces pe piaţa muncii a copiilor şi tinerilor afectaţi de autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-05

TAGURI: autism, centre, investiţie, copii, recuperare, medici, psihologi, sansa, integrare-sociala, asistenta, campanieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Spitalele din Bucureşti care vor asigura asistența medicală în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie Direcția de Sănătate Publică a Capitalei a anunţat, într-un comunicat de presă, că nouă... 29 Noi 2016 | (0)
Prejudiciul statului pentru şcolarizarea medicilor: 3,5 miliarde de lei Planul elaborat de Ministerul Sănătăţii, Administraţia Presidenţială şi Organizaţia... 05 Dec 2016 | (0)