2017-01-23 10:30


Cenzură 2011. Oprescu instituie teroarea asupra funcţionarilor din primărie care vorbesc cu presa

 |  16:56
Cenzură 2011. Oprescu instituie teroarea asupra funcţionarilor din primărie care vorbesc cu presa

Funcţionarii din Primăria Capitalei care oferă personal presei informaţiişi date despre problemele instituţiei comit o abatere disciplinară şi pot fisancţionaţi de la mustrare scrisă până la destituire, se arătă în noulregulament intern al municipalităţii. Oficiali ai primăriei şi experţi înstudii politice şi administrative avertizează că un astfel de regulament arputea reprezenta o blocare a transparenţei decizionale şi o încălcare adrepturilor angajaţilor.

ViceprimarulCapitalei, Mircea Raicu (PDL), este convins că ainterzice reprezentanţilor municipalităţii bucureştene să discute cu mass-mediaar fi o gravă eroare, iar un astfel de regulament nu poate trece de ConsiliulGeneral al Municipiului Bucureşti (CGMB). “Din punctul meu de vedere, ar fi o mare greşeală să seaplice un astfel de regulament. Noi trebuie să avem transparenţă totală în primărie.Acest regulament ar bloca transparenţa. Noi oricum avem probleme detransparenţă decizională şi faţă de propriul consiliu. Sunt convins că unastfel de regulament nu va trece de consiliu”, ne-a declarat Raicu.

Sociologul şi profesorul universitar de laŞcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Alfred Bulai,consideră că este normal ca unele informaţii din Primăria Capitalei să fietransmise doar de purtătorul de cuvânt, dar nu trebuie îngrădit dreptul laliberă exprimare al angajaţilor. “În orice ţară civilizată din afară, informaţiile oficiale sunt transmise deun purtător de cuvânt sau de biroul de presă. Nu trebuie însă îngrădit dreptulla liberă exprimare al angajaţilor. De exemplu, dacă ai un funcţionar publiccare este şi lider de sindicat, atunci nu este în regulă, pentru că esteîmpiedicat să-şi desfăşoare activitatea”, ne-a explicat profesorul universitar Alfred Bulai.

În articolul 109 dinnoul regulament, adoptat pe 30 iunie, se arată că informaţiile trebuie datenumai prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei sau de cătrepersoana desemnată de primar cu aceste atribuţii, informează NewsIn. Funcţionariicare încalcă regula comit, conform aceluiaşi regulament, abatere disciplinară.

Abaterea disciplinarăduce la sancţiuni de la mustrare scrisă sau reducerea salariului pe trei lunicu până la 20% sau suspendarea dreptului de semnătură, la retragerea din funcţiepână la un an şi chiar la destituire.

În regulamentulanterior, din 2007, în articolul 153 se spunea doar că "relaţiile cumijloacele de informare în masă se asigură numai de către funcţionarii publicidesemnaţi în acest sens de către primar", fără a fi prevăzute sancţiuniconcrete pentru cei care încalcă regula.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
14 Iul 2011

20% din salariu,timp de trei luni,pentru "dat din casa",mi se pare o sanctiune rezonabila!Functionarii din Primaria Generala trebuie sa priceapa ca au un sef,adica Sorin Oprescu,si niste reguli de respectat!

Adauga un comentariu

Random image