2017-01-18 01:45

SOCIAL


Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu

 |  17:17
Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
Româniisimpli, pe care nu-i dau banii afară din casă, dornici să-şi petreacă sfârşitul desăptămână sau concediul departe de zgomotul oraşului, apelează la o variantăeconomică şi pe placul Bunului Dumnezeu: sacroturismul.

SfântulDuh, la concurenţă cu hotelierii

La marile hramuri şi nu numai, serviciul depelerinaje al Patriarhiei asigură deplasarea enoriaşilor cu autocarul spreprincipalele obiective religioase. Preţurile sunt chiar mai scăzute decât ale dela CFR. Credincioşii pot călători şi pe cont propriu, urmând să beneficiezedoar de cazare şi masă la mănăstiri. Teoretic, turiştii trebuie să respecteprogramul de rugăciune, să mănânce de post dacă e cazul, să nu fumeze şi săaibă o conduită decentă. Practic, unii mai scapă la o ţigară, la un ciolan decarne şi o bere rece, revenind „la bază”, seara, bine „aghesmuiţi” şi extrem desmeriţi.

Majoritatea pseudopelerinilor aleg zone turistice consacrate, învecinate culăcaşuri de cult care oferă cazare, masă, loc de rugăciune şi de meditaţie:mănăstirile Cozia, Turnu, Moldoviţa, Suceviţa, Humor, Voroneţ, Dragomirna,Putna, Curtea de Argeş, Bistriţa şi Arnota, precum şi multe altele, din toatăţara. Masa este servită de călugăriţe, care prepară cât ai zice „Tatăl nostru”delicioase mâncăruri călugăreşti din legume şi ciuperci. Nu sunt departetimpurile în care blândele măicuţe vor face şi şcoli de recepţionere, pentru aşti să se poarte cu clienţii, iar sobrii călugări se vor iniţia în managementulturistic.

Cazaţila confort „trei cruciuliţe”

La MănăstireaHumorului, condiţiile de cazare sunt excelente, ne asigură un anunţ postat pe internet,iar preţurile, pentru toate buzunarele. Confortul e de „trei cruciuliţe”,scuze! „trei stele”, iar pelerinul trebuie să scoată din portofel sau de pecard minimum 90 de lei pentru o noapte, iar la „patru stele” între 110 şi 170 de lei. La MănăstireaSuceviţa, pentru acelaşi confort, turiştii dornici de linişte sufletească plătescîntre 160 şi 220 de lei pe noapte, iar la Voroneţ, între 100 şi 180 de lei.Familiştii care doresc o cameră separată, cu două paturi şi baie, vor scoatedin buzunar mai mulţi bani.

Călugăriţelespun că lăcaşurile de cult sunt căutate mai ales de cei care vor să uite denecazuri şi simt nevoia de odihnă. Aceştia trebuie să lase la o parteobiceiurile lumeşti, adică să nu fumeze, să nu înjure şi cu toţii să participela rugăciuni şi la slujbe. Turiştii vor fi îmbrăcaţi decent şi se vor comportacivilizat.

Concediuîn creierii munţilor, alături de pustnici

La schitulPeştera din Munţii Bucegi, unde altădată se nevoiau ultimii pustnici autentici,se pot caza turişti, dar şi la Mănăstirea Caraiman, de la poalele aceluiaşimunte. Mănăstirea Sâmbăta de Sus oferă şi ea spaţii de cazare. Chiar şi pustniculOnufrie din masivul Cristianul Mare, care vieţuieşte în codru de aproape 15ani, se oferă bucuros să-i găzduiască gratis pe turiştii cucernici în chilia samodestă, ascunsă sub o bisericuţă din lemn. Aici condiţiile sunt mai severe,pentru că nu există încălzire sau curent electric. Oaspeţii trebuie să respecteprogramul de închinăciune de la Muntele Athos, pe care pustnicul îl urmeazăîntocmai. Când micuţa chilie nu-i poate adăposti pe toţi, turiştii pot dormi şiîn biserică, înveliţi cu piei de oaie. „La fiecare sfârşit de săptâmână mătrezesc cu oameni care rătăcesc pe munte, spune călugărul Onufrie. Unii rămânpeste noapte, sunt obosiţi, alţii se rătăcesc. Dar cei mai mulţi au necazuri,suferă, vor să se cureţe de păcate, să se roage cu mine şi să petreacă în inimapădurii câteva clipe de linişte.”

„Chillout”cu ciripit de păsărele şi psalmi

În România există lăcaşuri de cult ce rivalizează cu pensiunile şihotelurile de trei stele. Aici putem găsi mâncare proaspătă, servităireproşabil în trapeză, camere moderne, cu termopane, televizor şi baieindividuală. O săptămână petrecută în aer curat, flori, ciripit de păsărele,psalmi, program de rugăciune şi dangăt catifelat de clopot, reprezintă oadevărată relaxare spirituală.

Dimineaţa sacroturistului poate începe cu un mic dejun sănătos, aşa cumnumai în mănăstiri şi în reclamele tv se mai văd: ouă proaspete, brânză, roşii,castraveţi, lapte. Iar pentru cei care ţin post: cârnaţi, lapte şi brânză, însăvegetale! Urmează apoi plimbări scurte în zona sfântului lăcaş, vizitarealocalităţilor apropiate şi, de ce nu, o mică pauză de o bere la unul dintrerestaurantele ieşite în cale. Seara, după o vizită scurtă la slujba devecernie, turiştii stresaţi continuă relaxarea vizionând un film la televizorulinstalat în arhondaric sau bucurându-se de un vin mănăstiresc, parfumat şimătăsos. Noaptea, măicuţele şi călugării ţin cu sfinţenie „miezonoptica”, darnu toţi oaspeţii participă la slujbă, dorinţa de rugăciune fiind anulată deoboseala acumulată peste zi, care se lasă în picioare. În mănăstiri, somnuleste dulce. În loc de alarme auto se aud doar greierii ţârâind, iaraşternuturile miros a busuioc şi smirnă. După un sejur în Casa Domnului, toatăfamilia este mulţumită, iar gazda se alege cu ceva bănuţi pentru refacerea picturiidin biserică. Şi astfel, un spaţiu al solitudinii şi întemeierii spirituale,populat cu oameni care au aflat Chemarea Adevărată şi au întors definitivspatele lumii, îşi deschide porţile generos, într-o afacere în forţă, din carecâştigă şi cei aleşi, şi păcătoşii de rând.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-09

Mai multe imagini:
Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoom
Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoom
Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoom

Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoom
Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoom
Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoom

Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoom
Chilii de patru stele pentru pelerinii aflaţi în concediu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image