2019-01-23 22:45


Cifre ALARMANTE: România, pe primul loc în UE la mortalitate infantilă

 |  16:15
Cifre ALARMANTE: România, pe primul loc în UE la mortalitate infantilă

România este ţara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziţia de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează News.ro.

Astfel, în 2016, România a depăşit cu puţin Croaţia după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând la 59% din media UE.

Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, faţă de 17.100 euro în cazul Croaţiei şi 13.900 euro în cazul Bulgariei, ţările pe care depăşeşte.

Cu toate acestea, România rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieţii populaţiei.

Astfel, România era anul trecut ţara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6 / 1.000 născuţi-vii.

Următoarele ţări după România în acest clasament sunt Bulgaria (6,6) şi Malta (5,8).

De asemenea, România este şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate, cu 5,14% din PIB, şi pentru educaţie (2,99% din PIB), datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menţionat. 

În privinţa cheltuielilor pentru sănătate, ţara aflată imediat peste România în coada clasamentului, Letonia, a alocat 5,49% din PIB pentru acest sector, în timp ce următoarea clasată, Estonia, are o alocare de 6,13% din PIB.

La cheltuielile pentru educaţia, penultima poziţie - imediat peste România - este ocupată de Republica Cehă, cu 3,84% din PIB, iar următoarea este Ungaria (3,98% din PIB), toate celelalte state membre alocând peste 4% din PIB.

La cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, România se situa în 2015 pe penultimul loc în UE, cu 0,49% din PIB, depăşind doar Cipru (0,46% din PIB). Media UE este de 2,03% din PIB, reprezentând cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare. 

Raportul INS mai arată că România este al nouălea poluator din UE, cu emisii de 117,81 milioane tone echivalent CO2 de gaze cu efect de seră în 2015.

Cei mai mari poluatori europeni au fost în 2015, în ordine: Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Polonia, Spania, Olanda şi Cehia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-09

TAGURI: ue, mortalitate infantila, educatie, sanatate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PăI ”AșA” S-A VRUT!
09 Iul 2017

PRIMII , LA TOT CE-I MAI RĂU, CODAȘI SAU INEXISTENȚI...LA CE E BUN! POLITICUL E DE VINĂ...INTEGRAL!
LEVST.
09 Iul 2017

Copiii-sclavi din România produc sute de mii de euro pe an, fiecare, în Occident.(...)_____-------_____Intr-o tara unde -prin definitie impusa de realitate- conducatorii sunt animale inferioare de prada, populatia(la modul foarte general, adica mai toata) este o populatie de sclavi, fie pe teritoriu autohton(daca mai este!) , fie aiurea in strainatate…Sigur ca exista leac si pentru aceasta boala sociala, insa asa-zisa intelectualitate romaneasca(care ar trebui sa reprezinte doctorul social) este -deasemeni- o adunatura cu ifose savante, dar care habar-nu-au ce inseamna cateva cuvinte cheie in societatile cu adevarat emancipate si dezvoltate, cuvinte precum „ordine si disciplina’, „echitate si justitie sociala”, „prosperitate generala” si -nu in ultimul rand, cavantul „pragmatism”, care este folosit doar in sens foarte individual(la romani se poate confunda cu hedonism) si -deobicei- pentru termen scurt, romanii nu au in vedere decat daca au asigurata si o minima masa de de seara, saptamana viitoare nici nu-si gaseste loc in gandurile lor…Asa se face ca Romania niciodata in istoria ei nu a avut un aliat fidel, mai ales dintre vecini, iar acum cand are o ocazie sa se alieze la modul cel mai intim cu Imperiul Imperiilor(***) si sa croiasca-pentru toti romanii- un drum de exceptie, romanii prefera sclavagizarea si in tara si afara…Romanii, un popor mai mult decat ciudat…(*** desi USA si-a capatat Independenta fata de Anglia prin razboi, totusi a ramas cea mai fidela asociata a UK, asa cum sunt si celelalte cateva mari puteri ale lumii(mai ales economic), Canada, Australia cat si Japonia, care prin alianta cu USA, dovedeste ca este bine-si pragmatic- sa fii aliat chiar si numai cu un prieten al Angliei…)
Random imageUltimele stiri

loading...