2018-12-17 09:34


CINEMATOGRAFELE DE STAT, gata să tragă obloanele. Dezvăluiri din interior despre filmul unui faliment anunţat

 |  21:01
CINEMATOGRAFELE DE STAT, gata să tragă obloanele. Dezvăluiri din interior despre filmul unui faliment anunţat

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) se confruntă cu o situaţie dramatică. Cu salariaţii neplătiţi de peste două luni, regia nu mai are Consiliu de Administraţie de doi ani şi jumătate, iar Ministerul Culturii nu a reuşit nici până acum să facă demersurile necesare în acest sens, iar aproximativ 170 de angajaţi riscă să rămână fără loc de muncă. Aceştia susţin că se încearcă absorbţia de către RAPPS a tuturor activelor RADEF, care mai apoi să ajungă pe mâna celor care au interese imobiliare, unul dintre cei arătaţi cu degetul pentru situaţia creată fiind Bogdan Stanoevici, considerat favoritul lui Victor Ponta pentru a prelua conducerea TVR.

Una dintre reprezentantele Sindicatului Liber „Româniafilm”, Maria Bicfalvi, a dezvăluit, pentru PUTEREA, situaţia disperată a Regiei care acum mai gestionează doar 27 de cinematografe faţă de 474 câte avea pe vremea lui Ceauşescu. „Este un haos generalizat. Nu avem director general, nu avem Consiliu de Administraţie, iar activitatea regiei este paralizată. Salariaţii nu şi-au mai văzut banii. În ciuda tuturor adreselor pe care le-am făcut către minister, nici până acum, după mai bine de doi ani, nu s-a realizat procedura completă pentru a intra şi noi în normalitate şi legalitate”, susţine sindicalista. Aceasta a dat şi câteva exemple clare pentru haosul în care se află RADEF. Angajaţi care au depăşit de multă vreme vârsta pensionării şi directori plătiţi fără să lucreze măcar o oră. „Fostul director a lăsat moştenire personal care a depăşit vârsta de pensionare şi cu 6-7 ani, pentru că toţi au contract pe perioadă nederminată şi nu pot fi daţi aşa uşor afară, pentru a reorganiza regia. Directorul de până acum a stat un an acasă şi era plătit, credeţi-ne că situaţia este disperată, dar nimeni nu ne ascultă”, a adăugat aceasta. Ca şi informaţie suplimentară, fostul director, Mihail Ţintea, suspendat în 2007 pentru acte de corupţie, a câştigat în instanţă şi a recuperat aproximativ 400.000 de lei, iar acum unul dintre imobilele care aparţin de RADEF ar putea să ajungă în proprietatea acestuia.

Miza imobiliară a cinematografelor

Imediat după 2008, RADEF a fost obligată, în baza Legii 303/2008, să predea către administraţiile locale un număr de peste 140 de cinematografe, însă, conform reprenzentanţilor RADEF, doar şase dintre acestea mai funcţionează. „Ce credeţi că se urmăreşte? S-au predat peste 140 către primării, aproape toate au lacătul pus. Toate aceste cinematografe au o poziţie centrală în oraşele respective şi automat devin nişte mize imobiliare. Din păcate, ministerul pare total neinteresat de această situaţie”, mai spune Maria Bicfalvi.

S-a autofinanţat şi a avut şi profit

Statutul RADEF Româniafilm este de regie autonomă, ceea ce înseamnă că nu primeşte finanţare de la bugetul de stat, fiind instituţie cu autofinanţare 100%. Deşi a predat peste 140 de cinematografe, din 2009 şi până în 2012, regia, sub actuala conducere managerială, a avut profit operaţional, fiind singura perioadă în care s-au putut face investiţii în sălile de cinematograf. Interesant este faptul că, în aceeaşi perioadă, RADEF a reuşit digitalizarea şi modernizarea unui număr de 7 cinematografe, asta după ce a redeschis alte 5, însă conducerea ministerului, prin Ordin de Ministru, a demis în 2012 toţi membrii Consiliului de Administraţie. Conform sindicaliştilor, de atunci a început haosul la RADEF. „Ne-au băgat într-o situaţie incredibilă. De atunci nu am mai putut funcţiona la parametrii normali. Fiindcă funcţionăm pe baza unui CA, nu am mai putut funcţiona de atunci”, mai spune Maria Bicfalvi pentru PUTEREA.

Ordonanţă de Urgenţă pentru absorbţia de către RAPPS

Bogdan  Stanoevici, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni, actual secretar de stat la Ministerul Culturii, a reacţionat la acuzele aduse de Sindicatul Liber “Româniafilm”, declarând că

situaţia de la RADEF nu este cauzată de actuala guvernare, ci doar de lipsa Consiliului

de Administraţie, care şi-ar fi dat demisia în urma "problemelor grave" de la RADEF. Astfel, autorităţile au lansat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, prin care se doreşte fuziunea, prin absorbţie, a RADEF RomâniaFilm cu RAPPS, singura regie care beneficiază de o lege specială de vânzare a activelor. Sindicaliştii susţin că membrii CA au demisionat din cauza presiunilor din partea politicului, care dorea să desfiinţeze regia. “Prin acest OUG pe care vi-l prezentăm, vă demonstrăm că tot ce am spus, este perfect adevărat şi că, prin intervenţia sa, domnul Bogdan Stanoevici încearcă să arunce pisica în curtea noastră fără a-şi asuma faptul că Ministerul Culturii este principalul vinovat”, mai spun sindicaliştii. Acelaşi Stanoevici este considerat favoritul lui Ponta pentru conducerea televiziunii naţionale.

Istoricul unei morţi anunţate

Într-un memoriu transmis marţi ziarului PUTEREA, RADEF a dezvăluit cum au decurs ostilităţile imediat după momentul în care CA-ul a fost demis. Astfel, „conducerea RADEF, în 2012, învederează şi notifică Ministerul Culturii că Ordinul de Ministru este ilegal, notificare la care conducerea ministerului (ca întotdeauna, de-altfel) nu răspunde oficial; RADEF deschide acţiune în instanţa de contencios administrativ, pentru anularea Ordinului de Ministru, pe care o câştigă definitiv şi irevocabil; În urma sentinţei definitive şi irevocabile, Ministrul Culturii este obligat să abroge respectivul Ordin de Ministru, dar membrii CA ai RADEF Româniafilm demisionează, nedorind să mai facă parte dintr-un Consiliu de Administraţie, politizat la maxim, din cauza intereselor imobiliare care stau la baza iminenţei transferului cinematografelor la Consiliile Locale sau, după caz, la RA-APPS; La sediul RADEF Româniafilm, se prezintă în perioada 2012 - 2015, în ordine, următoarele instituţii de control: Corpul de Control al primului-ministru, Corpul de Control al Ministerului Culturii, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea  Achiziţiilor Publice, Agenţia  Naţională de Administrare Fiscală, Agenţia Naţională de Integritate, Inspecţia Teritorială de Muncă, Direcţia Naţională Anticorupţie şi, în final, Curtea de Conturi a României; În urma demiterii membrilor CA, activitatea RADEF este, practic, paralizată, având în vedere că o regie autonomă este condusă de Consiliul de Administraţie, conducerea executivă doar punând în aplicare hotărârile acestuia; Din 2012 până în prezent, RADEF a notificat, în nenumărate rânduri, conducerea Ministerului Culturii, în vederea punerii în aplicare a OUG 109/2011 pentru numirea unui Consiliu de Administraţie legal constituit; În 2014, în urma selecţiei organizate în baza OUG 109/2011, se reuşeşte numirea unui CA, care rezistă doar o lună, membrii acestui CA fiind obligaţi să facă toate demersurile în vederea predării, de urgenţă, a unui număr de cinematografe către Consiliile Locale, având în vedere iminenta alegerilor prezidenţiale… Astfel, întrucât în contractele de mandat ale membrilor CA nu se specifică nimic referitor la această obligaţie, 3 dintre ei îşi înaintează demisiile, ceea ce blochează, din nou, funcţionarea RADEF;

În cursul anului 2014, în urma unei hotărâri judecătoreşti (foarte suspectă) executorii, dar nu definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, RADEF este executată cu suma de 950.000 lei, de către o societate din Sf. Gheorghe, care avea o sentinţă definitivă şi irevocabilă de vânzare a Cinematografului „Arta” din Sf. Gheorghe, în baza Legii 346/2004, a IMM-urilor. Ulterior, RADEF câştigă definitiv şi irevocabil, dar respectiva societate intră în insolvenţă şi nu se mai pot recupera sumele executate. De menţionat faptul că Legea 303/2008 a fost gândită şi promovată în Parlament, în special pentru acel cinematograf din Sf. Gheorghe, fiind cerut cu insistenţă de primarul UDMR din Sf. Gheorghe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-12

TAGURI: radef, maria, bicfalvi, sindicat, cinematografe, ministerul, culturii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...