2017-01-22 01:53

SOCIAL


Cişmigiul, dormitorul boschetarilor

 |  21:00
Cişmigiul, dormitorul boschetarilor

Ziua în amiaza-mare, Grădina Cișmigiu seamănă cu un „spital de campanie”. Pe bănci, din loc în loc, zac tot felul de oameni tolăniți, fiecare în poziția în care a fost pălit în moalele capului de somn. Unii dintre ei sforăie ca tractoarele și degajă mirosuri pestilențiale.

Mândria Bucureștiului, parcul Cișmigiu, pare un azil pentru refugiații de pe urma bombardamentelor.Dacă tai bulevardul înspre centrul vechi, străzile și casele arată ca și cum abia s-a sfârșit cel de-al II-lea Război Mondial, așa că acest „spital de campanie” în aer liber se încadrează perfect în decor. Deși conform unei hotărâri a CMB, dormitul pe bănci în parcuri publice este interzis, acest lucru continuă să se petreacă, la doi pași de Poliția Capitalei, fără ca nimeni să ia vreo măsură eficientă.

Gunoaie și coji de semințe

Diferența clară între persoanele fără adăpost, care dorm în parc, și bucureștenii care pur și simplu au ieșit la aer și au ațipit pe o bancă, este dată de vestimentație și de... miros. Primii oferă un spectacol dezolant și sinistru. Când cade seara se strâng ca la o ședință de comitet. Cu banii proveniți din cerșit își cumpără alcool. Licoarea le ia mințile repede, pentru că sunt anemici, nemâncați și plini de boli. Atunci se iau la ceartă, se îmbrâncesc, își scot ochii. Pe băncile unde își fac culcușul de obicei zac plase jegoase, cu tot felul de gunoaie strânse de pe străzi, țoale murdare, plăpumi și pături ciuruite de molii. În jurul „apartamentului”, un covor din coji de semințe, bălți de urină și „scuipați” din loc în loc. După ce pleacă din nou la cerșit pe străzi, locurile „infectate” rămân așa până când le curăță cei de la salubritate.

Gardienii îi dau afară, ei se întorc

Aspectul acestui spațiu, care ar trebui să fie de relaxare, divertisment și bună-dispoziție, într-un București sufocat de betoane, praf și fum, este sordid, iar mamele care își plimbă copiii prin zonă sunt obligate să treacă printre cei care stau în poziții indecente pe bănci. „Ies mereu în Cișmigiu cu băiețelul meu de 3 ani și sunt dezgustată de toți acești boschetari care locuiesc, efectiv, pe bănci. Cine știe ce boli pot transmite? Îi auziți cum vorbesc? Cum înjură? Sunt beți mai mereu, miros înfiorător. Recunosc aceleași figuri, am ajuns să-i cunosc. Să vedeți când se iau la bătaie de față cu toți copiii care văd și... își însușesc totul. Mi se pare revoltător. Degeaba sădești flori, ai grijă de copaci și de iarbă, dacă îi lași pe ăștia să-și facă de cap. Și când cauți un gardian, nu-l găsești. Și când îl găsești, îi dă afară pe o cărare și ei se întorc pe alta, mai agresivi...”, se plânge Sanda Ivan, o mămică revoltată.

Comunitatea oamenilor care dorm pe străzi este ierarhizată dinspre centru înspre periferia orașului. Cei mai șmecheri dorm pe băncile de lemn, în triluri de păsărele, lângă lacul Cișmigiu și aproape de km 0, iar alții, mai timizi, trag la aghioase pe treptele bisericii de cartier sau își fac „somnul de frumusețe” cu capul pe masa unei cârciumi ieftine.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image