2017-01-22 14:18

SOCIAL


Clasa pregătitoare, la particular

 |  21:00

Bugetul pentru clasa pregătitoare există, dar lipseşte cu desăvârşire. Secretarul de stat Oana Badea asigură că Ministerul Educaţiei are bani pentru clasa pregătitoare, dar, în acest moment, din bugetul învăţământului nici o sumă nu este alocată pentru materiale şi mobilier.

Şcolile particulare din ţară încearcă să-i atragă pe părinţi cu oferte cât mai avantajoase pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Şcolile private au marele avantaj faţă de cele de stat că sunt mult mai bine dotate. Majoritatea şcolilor particulare au mobilier şi materiale didactice necesare pentru clasa pregătitoare, spre deosebire de şcolile de stat. Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea, spune că Ministerul Educaţiei va asigura toate dotările necesare. “Există un buget aprobat în acest sens. Dotarea unităţilor şcolare nu va depinde de bugetul local (n.r., de la primării). Nu ştiu despre ce sumă este vorba. Sunt mai multe direcţii care stabilesc acest lucru”, a declarat Badea. Ziarul “Puterea”a solicitat Direcţiei Buget - Finanţe să precizeze suma care a fost alocată pentru clasa pregătitoare sau dacă a fost pregătit un astfel de buget. Reprezentanţii MECTS nu au oferit însă nici un răspuns.

Fără Legea educaţiei

Sindicatele din învăţământ susţin că ministerul avantajează şcolile particulare în detrimentul celor de stat şi din acest motiv vor solicita înlocuirea Legii educaţiei naţionale 1/2011, după schimbarea conducerii MECTS. “Nu doar teoretic, ci şi în fapt nu sunt bani pentru clasa pregătitoare. Sunt circa 2.000 de astfel de clase. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu are bani pentru dotarea sălilor de clasă cu mobilier şi cu materialele necesare. Legea educaţiei avantajează şcolile particulare, de aceea trebuie să se renunţe la această lege după schimbarea actualei conduceri”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Pe lângă dotarea slabă a şcolilor de stat, Ministerul Educaţiei mai ajută învăţământul privat şi prin sume de bani direcţionate de la buget. Potrivit Legii educaţiei naţionale, începând cu anul şcolar 2012-2013, unităţile de învăţământ particulare vor primi aceeaşi finanţare per elev ca şi şcolile de stat. “Aceasta este o altă aberaţie. Pe lângă banii pe care îi iau de la părinţi, şcolile particulare vor primi şi bani de la bugetul de stat. Automat primesc mai mulţi bani decât şcolile de stat. În plus, pentru clasa pregătitoare este nevoie de mai mult personal. De unde o să obţină ministerul aceşti bani? În Legea bugetului nu este prevăzută nici o sumă pentru clasa pregătitoare. În opinia mea, clasa pregătitoare se va dovedi un adevărat fiasco şi după acest an vom reveni la ciclul normal. Am obţinut rezultate foarte bune cu acest sistem, avem foşti elevi în fruntea companiilor din străinătate, nu înţeleg de ce a fost nevoie de această schimbare”, ne-a mai spus Hăncescu.

Potrivit secretarului de stat Oana Badea, elevii din clasa pregătitoare vor avea parte de mobilier special, copiii urmând să stea în bănci cu un singur loc. Acest lucru presupune însă o cheltuială în plus pentru Ministerul Educaţiei.

Testare la psiholog, la cererea părinţilor

Psihologii vor evalua copiii care urmează să fie înscrişi la şcoală. Ei vor stabili dacă micuţii merg în clasa I, pregătitoare sau chiar a II-a.

La evaluarea psihologică vor fi supuşi doar copiii ai căror părinţi vor să-i înscrie într-o clasă superioară celei recomandate de vârstă. Copiii trebuie să răspundă corect la cel puţin 75% din întrebările din testul psihologic, pentru a putea fi înscrişi în clasa dorită de părinţi. Vor exista 775 de centre pentru evaluarea psihosomatică a copiilor, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar Oana Badea susţine că unul dintre marile avantaje ale Legii educaţiei naţionale este acela că părinţii pot opta ca elevii dotaţi să fie înscrişi direct în clasa a II-a. “Dacă un copil de 6 ani demonstrează că este suficient de pregătit se poate înscrie direct în clasa a II-a. Acesta este avantajul acestei legi”, a declarat Oana Badea. Porivit acesteia, în vară, profesorii din învăţământul primar vor participa la cursuri de instruire pentru clasa pregătitoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-29

TAGURI: clasa pregatitoare, elevi, scoala, particular, finantare, schimbareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image