2017-01-17 04:56

SOCIAL


Clasa pregătitoare, pe banii părinţilor

 |  21:00
Clasa pregătitoare, pe banii părinţilor

Ministerul Educaţiei face listă cu materialele necesare pentru clasa pregătitoare, dar nu are bani pentru a le cumpăra.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că nou-înfiinţata grupă pregătitoare va reprezenta o „tranziţie” între clasa întâi şi grădiniţă. Ministerul spune că programele pentru clasa pregătitoare sunt deja cocepute, dar urmează un parcurs până la publicare.

Clasa pregătitoare nu va necesita manuale speciale, dar, în schimb, vor fi folosite materiale auxiliare pentru profesori şi elevi (jocuri logice, jucării, caiete speciale), materiale de care şcolile nu dispun. Ministerul Educaţiei este însă obligat, prin lege, să asigure aceste materiale, fiind vorba de învăţământul obligatoriu. Totuşi, în momentul de faţă, bugetul ministerului nu prevede nici o sumă alocată pentru achiziţionarea acestor materiale necesare clasei pregătitoare. În situaţia în care cele mai multe şcoli se plâng că au manuale învechite şi insuficiente, este greu de crezut că responsabilii din învăţământ vor asigura materialele necesare pentru grupa pregătitoare. În această situaţie, costurile materialelor vor fi suportate de părinţii elevilor sau de primării.

Declaraţii rupte de realitate

Sindicatele din învăţământ spun că reprezentanţii Ministerului Educaţiei sunt rupţi de realitate. „Dacă ei nu ştiu când vor fi publicate programele, de unde să ştim noi care nu am fost primiţi la nici o consultare. Sistemul nu este pregătit pentru introducerea clasei zero. Nu există mobilier adecvat şi nu avem personal nedidactic suficient pentru a regla mobilierul existent, cum spune domnul Funeriu. Avem pe de-o parte declaraţiile triumfaliste ale reprezentanţilor mMinisterului, care sunt rupţi de realitate, şi ale inspectoratelor, şi de cealaltă parte realitatea pe care o trăim noi şi copiii noştri. Probabil că banii pentru clasa zero vor fi donaţi de Ministerul Turismului, care a luat banii de la Educaţie. Noul ministru spune că va continua programele sociale, dar din septembrie nu s-au mai acordat burse sociale”, ne-a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Ca la grădiniţă

Clasa pregătitoare reprezintă practic un transfer al grupei pregătitoare de la grădiniţă la şcoala primară, susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Educare şi Cercetare (EDU CER). „Copiii vor învăţa mai mult prin joacă şi vor avea şi lecţii în care vor învăţa să scrie bastonaşe şi aşa mai departe. Nu se vor ţine lecţii ca la şcoală. Se va merge după programa de la grupa pregătitoare, de la grădiniţă. Diferenţa este că, la grupa pregătitoare, copiii vor fi supravegheaţi de învăţători, profesori pentru învăţământul primar, cum sunt numiţi acum. Aceştia sunt mai pregătiţi decât educatoarele”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston. Acesta consideră că şcolile sunt pregătite pentru a organiza clasa pregătitoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-18

TAGURI: clasa- pregatitoare, scoala, programa, lectii, jocComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GOGU
09 Feb 2012

Noroc cu Vlastonul de ser viciu care se pricepe la toate. Este si pupi_n_cu_ rismul o meserie la care Vlastonul este maestru. M aestre cred ca-ti tocesti limba degeaba ca astia n u te rasplatesc cu ce vis ezi tu!

Adauga un comentariu

Random image