2018-10-22 13:36


Clubul Dinamo, lăsat fără bază nautică. Terasele de fiţe din Herăstrău, mai presus de lege şi de sport

 |  21:01
Clubul Dinamo, lăsat fără bază nautică. Terasele de fiţe din Herăstrău, mai presus de lege şi de sport
P24

Primarul general Sorin Oprescu a pierdut simpatia unei categorii sociale. După 45 de ani, Baza nautică a Clubului Dinamo din Herăstrău trebuie să-şi ia ambarcaţiunile, pentru că Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a refuzat să prelungească închirierea spaţiului. Sportivii sunt indignaţi de publicitatea pe care Sorin Oprescu nu a ezitat să şi-o facă în cazul Clubului de Yahting, fără să aibă vreun merit. Dimpotrivă, ediul refuză să faciliteze funcţionarea Clubului Dinamo. În plus, parcarea clubului a fost închiriată unei firme private, care a blocat accesul sportivilor la căile de acces, aceştia fiind nevoiţi să-şi care pe umeri ambarcaţiunile când pleacă la competiţii.

De aproape doi ani, canotorii nu mai dispun de utilităţi pe baza sportivă unde funcţionează de 45 de ani. Municipalitatea îi şicanează constant şi vrea să-i convingă să se mute cât mai departe de terasele de fiţe de pe malul lacului Herăstrău. Toate intervenţiile au fost inutile. Însăşi Elisabeta Lipă, preşedintele Clubului Sportiv Dinamo, a încercat să-l înduplece pe primarul general al Capitalei să le permită sportivilor să rămână pe Baza nautică din Herăstrău, dar intransigenţa acestuia a fost de nedepăşit.

„Politica ALPAB este să câştige bani, iar chiriile pe care vrea să le obţină nu pot fi plătite de sportivi sau de Ministerul Educaţiei”, spune Ion Georgescu, antrenor al Clubului Sportiv 4.

Sportivii şi antrenorii sunt stupefiaţi de minciunile aruncate în spaţiul public de Sorin Oprescu, care, după victoria în instanţă a Clubului de Yahting, a afirmat că va lua la control toate terasele şi buticurile din zonă care vor să se extindă în Herăstrău. Ei susţin că Baza nautică a CS Dinamo este de câteva ori mai mare faţă de cea a Clubului de Yahting.

„În schimb, Sorin Oprescu dă autorizaţii de construire pe terenurile bazelor sportive. Toate cluburile, cârciumile din Herăstrău au obţinut autorizaţii ca asociaţii sportive, fără să prezinte un Certificat de Identitate Sportivă (CIS), aşa cum are orice club sportiv care face activităţi reale în domeniul sportului”, afirmă un reprezentant al CS Dinamo sub protecţia anonimatului. Acesta spune că procurorii şi poliţiştii de la Secţia 2 anchetează deja abuzurile din Herăstrău ale directorului ALPAB, Bogdan Tănase, şi ale primarului general Sorin Oprescu.

Sport ca în Evul Mediu

Până în 2012, ALPAB prelungea din 10 în 10 ani contractele de închiriere pentru bazele sportive ale cluburilor şi şcolilor de profil. Dacă unele au dispărut pe cale naturală şi au renunţat de bunăvoie să mai funcţioneze, nu acelaşi lucru se poate spune despre cluburile mari. Practic, Baza nautică din Herăstrău este pepiniera de sportivi a Clubului Dinamo. Aici se pregătesc tineri între 11 şi 18 ani, cei care vor să practice caiac-canoe şi canotaj în continuare la nivel olimpic sunt preluaţi de baza din Snagov. Pe lângă cele două hangare ale CS Dinamo, pe acelaşi teren de circa 1.000 de metri pătraţi funcţionau Clubul Olimpia, cu un hangar, şi cel al Sindicatului Electrica, două hangare. Jumătate din terenul închiriat de cluburile sportive era destinat parcării comune, folosită în general înaintea competiţiilor, când sportivii îşi încărcau ambarcaţiunile pentru deplasări.

„În 2012, ALPAB ne-a somat să plecăm şi a venit cu cheile de la altă bază, care a aparţinut unei şcoli sportive. Clădirea era insalubră, deconectată de la electricitate şi apă şi cu acoperişul găurit. Am refuzat să ne mutăm şi ne-am trezit şi noi cu apa şi curentul tăiate. Am reuşit să ne înţelegem cu Baza sportivă a BTT pentru conectarea la curentul electric, dar cu apa nu am reuşit. Şi acum luăm apă din lac pentru wc-uri, dar duşuri nu se pot face. Astea sunt condiţiile pe care ni le oferă doctorul Sorin Oprescu”, spune fostul antrenor de lot olimpic Ilie Crinu.

În vreme ce antrenorii CS Dinamo au aşteptat ca responsabilii clubului să rezolve cu municiplitatea situaţia bazei nautice, Sindicatul Electrica a fost mai vigilent şi a acţionat în judecată ALPAB, proces câştigat în primă fază. La scurt timp după ce ALPAB i-a somat să se mute, sportivii s-au trezit că parcarea nu le mai aparţine, aceasta fiind închiriată unei persoane private.

Interese imobiliare

„Mereu ni se spunea că clienţii teraselor sunt deranjaţi că noi ne antrenam, în timp ce ei se distrau. Cred că este vorba bani. Noi nu puteam plăti chiriile pe care ALPAB le cere comercianţilor, fiind şi o zonă mai accesibilă aici”, spune Ilie Crinu. „Deşi Legea sportului interzice schimbarea destinaţiei imobilului, o persoană privată a primit autorizaţie de construcţie pentru terenul care a aparţinut Clubului Olimpia, acesta s-a extins şi pe parcarea comună a bazei nautice, în aşa fel încât ne-a blocat orice cale de acces. Deşi a obţinut autorizaţia, care acum a dispărut, nu mai este afişată, pentru activităţi nautice, aici va deschide o nouă terasă”, spune un fost sportiv, reprezentat al CS Dinamo. Într-adevăr, gardul înălţat de noul chiriaş al ALPAB arată că intrarea de acces în viitorul imobil se va face de pe o alee din spatele hangarelor. „Fără Sorin Oprescu şi Bogdan Tănase nu se mişcă nimic în Herăstrău. Dar cum să omoare un sport de masă?!”, continuă să se minuneze antrenorii.

Sportivii, abandonaţi de instituţii

Peste 500 de copii şi juniori s-au antrenat pe Baza nautică din Herăstrău. „Avem circa 60 de ambarcaţiuni şi două şalupe de urmărire a copiilor. Numai o barcă de simplu costă vreo 500 de euro, iar una de dublu, 1.300 de euro. O vâslă costă peste 200 de euro. Am obţinut în ultimii 10 ani o medalie de bronz la campionatele europene, una de bronz la mondiale, 6 de aur la naţionale. Dar avem mulţi tineri care sunt acum în lotul olimpic al României”, spune cu mândrie antrenorul Ilie Crinu.

Supărarea sportivilor şi a antrenorilor nu se îndreaptă numai asupra primarului general, ci şi asupra ministrului Gabi Szabo, pe care o percep că se afişează, ca şi edilul Capitalei, doar când imaginea sa are de câştigat. „Nu ne bazăm pe ea în lupta noastră”, spun ei. Nici Ministerul Educaţiei, care-i plăteşte pe antrenori, nu le-a sărit în ajutor, iar preşedintele CS Dinamo, Elisabeta Lică, pare să se fi consolat. La solicitarea PUTEREA, fosta canotoare a spus că baza nautică se va muta în alt spaţiu, pe care îl vor amenaja. Pe surse, am aflat că Lipă se simte ofensată de refuzul categoric al primarului general de a permite CS Dinamo să rămână în actuala bază. Cine are interesul ca sportivii să plece din calea teraselor nu am aflat. La solicitare PUTEREA, ALPAB nu oferit nici o explicaţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-13

GALERIE MEDIATAGURI: club, nautic, dinamo, herastrau
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
16 Mar 2016

Maine , poimaine vor interzice vaslitul pe lac ( sa nu-I incur ce pe aia cu " iahturile") ca la noi la nimeni!
ANONIM
16 Mar 2016

Maine , poimaine vor interzice vaslitul pe lac ( sa nu-I incur ce pe aia cu " iahturile") ca la noi la nimeni!
ANONIM
16 Mar 2016

Asa s-a intamplat si cu Steaua .cu lacul Tei .
Random imageUltimele stiri


loading...