2017-01-17 19:24

SOCIAL


Cluburi bucureştene, acuzate de discriminare faţă de romi

 |  17:49
Cluburi bucureştene, acuzate de discriminare faţă de romi
UnONG care militează pentru drepturile romilor acuză două localuri bucureştene dediscriminare rasială, susţinând că angajaţii acestora nu ar fi permis accesulunor etnici romi în cluburi, invocând motive care însă nu au fost aplicate şiîn cazul unor clienţi "cu tenul deschis".

ReprezentanţiiOrganizaţiei Romani CRISS au participat la o "acţiune simultană de testarea situaţiilor de discriminare rasială şi etnică" în cadrul unei iniţiativeregionale care s-a desfăşurat în şase ţări: România, Serbia,Franţa, Italia, Germania şi Norvegia."Rezultatele testelor sunt îngrijorătoare: un club din trei a manifestatacte discriminatorii faţă de persoane de diferite naţionalităţi şi etnii(minoritate arabă, africană, turcă, romă). Realizată la trei luni distanţă faţăde prima testare europeană de acest fel, organizată în martie 2011 de cătreEGAM, rezultatele confirmă o intensificare a practicilor de discriminarerasială şi etnică ce privează milioane de cetăţeni europeni de dreptul de a sebucura de un tratament egal", scriu reprezentanţii Romani CRISS într-uncomunicat de presă.

ÎnRomânia, grupul "de testare" - format din două echipe, una de romi şialta din persoane "cu tenul deschis la culoare" - a mers, în noapteade sâmbătă, 11 iunie, la cluburile Kulturhaus si Belaggio. Rezultatuldescoperit de reprezentanţii ONG-ului a fost că nici unul dintre acestea"nu a permis cetăţenilor români de etnie romă să beneficieze de serviciileoferite publicului larg". "Toţicolegii care au participat la acest experiment erau îmbrăcaţi la fel: băieţiicu blugi, bluze şi pantofi, iar fetele cu bluze, fuste denim sau pantaloni şipantofi cu toc. Singura diferenţă era aceea că într-un grup erau persoane cutenul deschis la culoare, iar în celălalt persoane cu tenul închis laculoare", scriu reprezentanţii ONG-ului. Aceştia acuză că, la intrarea în cele două cluburi,persoanelor cu tenul închis la culoare li s-a interzis accesul şi, într-unuldintre cele două cazuri, li s-a cerut să se legitimeze. Într-unul dintre cazuri, pretextul invocat pentru interzicereaaccesului romilor a fost o presupusă petrecere privată ce s-ar fi desfăşurat înacea seară în club, iar în cel de-al doilea o presupusă petrecere studenţească.În ambele cazuri însă, tinerii cu tenul deschis la culoare au intrat în celedouă cluburi fără nici o restricţie, fără să fi fost invitaţi la vreopetrecere", afirmă cei de la Romani CRISS.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image