2018-12-19 11:41


Cod portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni în mai multe judeţe

 |  11:29
Cod portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni în mai multe judeţe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă iniţial din această seară până sâmbătă dimineață în șapte județe din vest și sud-vest. De asemenea, până duminică la ora 6,00, atenţionarea meteorologilor este valabilă în alte zece județe din partea de nord-vest, sud și centru.

ANM a emis şi cod galben de ploi și vijelii, începând de sâmbătă dimineața, până duminică la ora 10,00, în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor din Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Potrivit sursei citate, în intervalul 15 iulie, ora 18,00 — 16 iulie, ora 10,00, în vestul și nordul Olteniei, Banat și sudul Crișanei va fi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică foarte ridicată. Local, se vor cumula cantități de apă de peste 60 de litri/metrul pătrat și, izolat, peste 80 — 90 de litri/metrul pătrat. Județele atenționate sunt: Arad, Timișoara, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj.

De asemenea, începând din 16 iulie, ora 15,00, până în 17 iulie, ora 6,00, va fi în vigoare un alt Cod portocaliu de fenomene meteo extreme, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, precum și în zona de munte a județului Arad. Ploile vor avea caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 60 — 70 litri/metrul pătrat.

Meteorologii mai precizează că, în intervalul 15 iulie, ora 10,00 — 16 iulie, ora 10,00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în jumătatea de vest a țării. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări de vânt cu aspect de vijelie, iar cantitățile de apă vor depăși 25 — 30 litri/metrul pătrat și, izolat, 50 de litri/metrul pătrat.

Judeţele vizate de această atenţionare sunt: Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Argeș și Olt.

ANM a mai menţionat că, în intervalul 16 iulie, ora 10,00 - 17 iulie, ora 10,00, va intra în vigoare o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în zona de munte, precum și în Transilvania, Maramureș, Oltenia, Banat și Crișana. În zonele atenționate vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie și grindină.

De asemenea, cantitățile de apă vor depăși local 20 — 25 litri/metrul pătrat și, izolat, 50 litri/metrul pătrat. Județele afectate sunt: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Mureș, Harghita, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Covasna, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș și Arad.

Meteorologii anunţă că în 13 județe din partea de sud-est a țării, inclusiv în municipiul București, va fi Cod galben de caniculă și disconfort termic pe întreaga durată a zilelor de vineri și sâmbătă.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 — 36 de grade și, izolat, 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Județele vizate de această avertizare sunt: Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Prahova, Ialomița, Ilfov, Municipiul București, Călărași, Ialomița, Teleorman, Giurgiu și Constanța.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-15

TAGURI: cod, portocaliu, ploaie, torentiala, furtuna, judet
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...