2018-12-12 21:54


Codaşi la bursele pentru studenţi

 |  21:00
Codaşi la bursele pentru studenţi

România se numără printre codaşele Europei din punctul de vedere al sumelor de bani oferite elevilor şi studenţilor cu performanţe la olimpiade. Aproape 100 de elevii premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale în 2011 vor primi bursă de merit cuprinsă între 335 şi 670 de lei pe lună.

Potrivit conducerii Confederaţiei Sindicale „Alma Mater” „sunt sume care nu pot fi numite motivante. Nu este normal să oferi în jur de 150 de euro. Acest lucru arată cât de mult plătim noi valorile. Aşa se ajunge că tot mai mulţi studenţi sau elevi de valoare aleg să părăsească România. Bursele oferite studenţilor, în alte state din Europa, sunt de 8 sau 10 ori mai mari. Noi ne putem compara cu vecinii noştri bulgari, cu Albania sau cu alte ţări care visează să adereze la Uniunea Europeană”, a declarat pentru ziarul „Puterea” preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr. Potrivit acestuia, bursele pentru olimpici nu au mai fost majorate de aproximativ 10 ani, iar creşterea de acum este „nesemnificativă”. „Acesta nu este singurul dezavantaj pe care îl au studenţii noştri. În străinătate, studenţii cu performanţe la olimpiade beneficiază de gratuitate îndelungată la studii. De asemenea, studiile doctorale sunt gratuite”, ne-a mai declarat Hadăr.

Admişi la universităţi din străinătate

Potrivit Ministerului Educaţiei, 71 de elevi de gimnaziu şi liceu vor primi lunar această bursă de merit ( 670 de lei în cazul celor medaliaţi cu aur, 503 lei pentru cei cu argint şi 335 de lei în cazul celor medaliaţi cu bronz). Nouă absolvenţi de liceu au fost admişi, pe baza premiilor primite la competiţiile internaţionale, la Politehnica Bucureşti, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea din Cluj, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Al. Ioan Cuza”.

Alţi 14 olimpici au fost admişi la universităţi din SUA şi Europa, şi aceştia urmând să primească bursă de merit. Trei dintre olimpici au fost admişi la Universitatea Cambridge, iar alţi doi, medaliaţi cu argint la chimie, vor pleca la Oxford. Alte facultăţi de prestigiu din străinătate care vor primi olimpici români sunt Jakobs University Bremen, Germania, Brown University, Provence, Rhode Island, University of California, Los Angeles, SUA, Universitatea de Ştiinţe „Eötvös Loránd” din Budapesta, Princeton University şi Columbia University, din Statele Unite ale Americii, dar şi Imperial College London, Anglia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-10

TAGURI: Alma Mater
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...