2017-01-22 10:08

SOCIAL


Codul muncii a băgat groaza în patroni. 42.000 de noi contracte de muncă, înregistrate în doar două zile

 |  19:54
Codul muncii a băgat groaza în patroni. 42.000 de noi contracte de muncă, înregistrate în doar două zile

Noul Cod al muncii i-a „băgatîn sperieţi” pe patronii români, lasă de înţeles prim-ministrul Emil Boc. ŞefulGuvernului se laudă că în doar 48 de ore de la intrarea în vigoare acontroversatei legi au fost înregistrate zeci de mii de noi contracte de muncă.De asemenea, Boc susţine că amenzile acordate angajatorilor, tot după intrareaîn vigoare a noului Cod al muncii, au îmbogăţit statul cu miliarde de leivechi.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că în primele douăzile de la intrarea în vigoare a Codului muncii au fost înregistrate 42.000 decontracte de muncă noi, faţă de doar 10-12 cât se realizau pe zi înainte denoul act normativ. Boc, careasigură interimatul la conducereaMinisteruluiMunciidupă demisia lui Ioan Botiş, a precizat că, înurma controalelor efectuate în ţară tot după intrarea în vigoare a noului Cod,au fost aplicate amenzi în valoare de 8,2 miliardede lei vechi. Premierula subliniat că acţiunile decontrol vor continua şi că prevederile nouluiCod al muncii au în vedere creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şidescurajarea muncii la negru. De asemenea, Boc a avertizat încă o datăfirmele să nu mai angajeze „la negru”, deoarece vor suporta rigorilelegii.

Noul Cod al muncii - adoptat prin asumarea răspunderii,în ciuda criticilor venite din direcţia sindicatelor - a intrat în vigoareluni, 2 mai, şi prevede sancţiuni severe împotriva muncii la negru, după cum asubliniat şi premierul. Primirea la muncă a până la cinci persoane fărăîncheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi sesancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecarepersoană identificată, potrivit noului Cod al muncii. Până acum, amenzile înacest caz erau cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare persoanăidentificată. „Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de launu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane,indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual demuncă”, mai prevede noul cod.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image