2018-11-16 06:22


Codul muncii, fentat de angajatori

 |  21:00
Codul muncii, fentat de angajatori

Modificarea Codului muncii în 2011 anunţa sancţiuni drastice pentru angajatorii care încalcă regulile. Deşi, în ultimul an, Inspectoratul de Muncă a dat amenzi de zeci de mii de lei şi chiar a cerut închisoare pentru cei care angajau “la negru”, majoritatea agenţilor economici vizaţiau scăpat cu cel mult o amendă penală.

Conform prevederilor introduse în urmă cu un an, angajatorul trebuie pedepsit cu amenzi de la 10.000 până la 20.000 de lei pentru fiecare persoană care munceşte fără încheierea unui contract individual de muncă. Mai mult, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la serviciu a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de până la un an refuzul repetat de a permite accesul inspectorilor de muncă. Conform şefului de la Inspecţia Muncii, Nicolae Danteş Bratu, în ultimul an a trimis 311 angajatori în justiţie pentru a răspunde penal. Momentan, nici unul dintre aceştia nu a ajuns după gratii, în ciuda prevederilor. “Acolo nu mai e atribuţia noastră. Unele dosare au fost finalizate, altele sunt în curs, din câte ştim”, afirmă Danteş Bratu. Acesta a explicat pentru “Puterea” cum driblează angajatorii Codul muncii. “Ideea este următoarea. Inspectorii amendează până la 100.000 de lei, însă angajatorii merg în justiţie, acolo unde contestă. Încep procesele, iar de cele mai multe ori, ajung să fie achitaţi sau uneori să primească o amendă penală derizorie, de câteva sute de lei”, adaugă şeful Inspecţiei Muncii.

S-a trecut la munca la “gri”

Eliminarea cărţilor de muncă a condus la apariţia unui nou tip de muncă, la “gri”. Astfel, în momentul de faţă, mulţi angajatori, pentru a evita plata dărilor către stat, în contractele salariaţilor trec de cele mai multe ori numărul minim de ore petrecute zilnic de aceştia, în timp ce restul banilor sunt plătiţi fără vreun acord scris. “Acolo este cel mai greu de descoperit, pentru că reprezintă o muncă mult mai laborioasă. Se întâmplă ca în contract să scrie două ore, dar de fapt sunt 12. E greu de descoperit dacă nu există cooperare din partea angajaţilor, care se tem că îşi vor pierde slujbele”, mai spune Danteş Bratu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-09-02

TAGURI: munca, Inspectia- Muncii, angajatori, amenzi, penal, sanctiuni, contestare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...