2017-01-17 04:56

SOCIAL


Codul Roşu pândeşte România

 |  21:00
Codul Roşu pândeşte România

Aşa cum v-a informat  ziarul „Puterea”, urgia albă a revenit în forţă peste România. Ninsorile şi viscolul vor stăpâni aproape toată ţara până săptămâna viitoare. Compania Naţională de Autostrăzi a închis parţial autostrada Bucureşti-Cernavodă, joi dimineaţă, pentru că drumarii s-au trezit cu motorina îngheţată în rezervor.

Valul de ninsori şi viscolul care au început de joi se anunţă de-a dreptul dramatic. Angajaţii din trei Direcţii Regionale de Drumuri şi Poduri, respectiv Constanţa, Bucureşti şi Craiova au fost consemnaţi de joi dimineaţă la serviciu. “Situaţia s-ar putea înrăutăţi rapid, ni s-a comunicat că vin zăpezi foarte mari, nămeţii ar putea fi cel puţin ca în ’54. Am avut mai multe şedinţe şi am decis ca toţi oamenii să doarmă în bazele de deszăpezire. Nimeni nu pleacă acasă, inclusiv directorii sunt consemnaţi la serviciu. Serviciile de deszăpezire sunt organizate în sistem militarizat, ca să nu mai avem surprize”, ne-au declarat oficiali din Ministerul Transporturilor. Potrivit acestora, în funcţie de gravitatea ninsorilor s-ar putea decreta cod roşu în anumite zone. “Se vorbeşte chiar de cod roşu, în situaţia în care vremea se va înrăutăţi mult. Ar putea fi închise autostrăzile Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Cernavodă”, ne-au explicat oficiali din MTI.

A îngheţat motorina

În fapt, nici nu a început bine să ningă, joi dimineaţă, şi sectorul Lehliu-Fundulea din autostrada Bucureşti-Cernavodă a fost închis pentru câteva ore, pentru că motorina a îngheţat în rezervoarele utilajelor de deszăpezire. “La baza de la Lehliu nu a pornit nici un utilaj, pentru că a îngheţat motorina. Cel mai probabil s-a pus apă în carburant. Motorina fiind uleioasă, apa se duce la fund, la sorb, iar din cauza temperaturilor scăzute, îngheaţă. Nimeni nu fost tras la răspundere, porţiunea de autostradă a fost deszăpezită cu utilaje aduse din alte puncte de deszăpezire”, ne-au declarat surse avizate.

Dacă centrele de deszăpezire mai deţin stocuri de nisip, drumarii se grăbesc să facă rost de sare. “În zona Capitalei, numărul utilajelor este redus la jumătate. Ar fi fost nevoie de cel puţin 700 de utilaje pentru drumurile şi cele două autostrăzi administrate de DRDP Bucureşti. În punctele de deszăpezire sunt maximum 400 de utilaje”, ne-au spus sursele citate.

Armata, pregătită

Autorităţile au instituit cod galben de ninsori abundente, valabil din această dimineaţă până duminică seara. Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat că armata este pregătită să intervină în sprijinul populaţiei cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 de militari, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Restricţii de circulaţie

Poliţiştii de la IPJ Ilfov au impus restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă mai mare de 7,5 tone pe DN2 (Bucureşti-Buzău) şi DN5 (Bucureşti-Giurgiu), pentru evitarea blocajelor şi pentru facilitarea intervenţiei utilajelor de deszăpezire.

Cursuri suspendate în 16 judeţe

180 de unităţi şcolare şi-au suspendat ieri cursurile, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. 16 inspectorate şcolare judeţene au anunţat suspendarea orelor în aproximativ 10 unităţi de învăţământ, în vreme ce alte 6 judeţe înregistrează probleme mai mari. Printre acestea se numără judeţele Alba (47 de unităţi de învăţământ), Botoşani (28) şi Constanţa(26).

Bucureştenii să lase maşinile acasă

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a rugat pe bucureşteni ca, în cazul în care vor fi căderi masive de zăpadă, să lase maşinile acasă. El i-a sfătuit pe locuitorii Capitalei să meargă la serviciu cu mijloacele de transport în comun.

Opt decese în 24 de ore

Opt persoane au decedat în ţarăîn ultimele 24 de ore din cauza gerului, a informat Ministerul Sănătăţii. Decesele s-au înregistrat în judeţele Argeş, Buzău, Satu Mare, Hunedoara, Prahova şi Dolj (3). În total, 22 de persoane au murit din cauza hipotermiei severe, la nivel naţional.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: cod rosu, pandeste romania, stocuri, motorina, ninsori, viscol, bucuresti, armataComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image