2017-01-24 07:04


Colecţiile muzeelor, fără asigurare

 |  21:00
Colecţiile muzeelor, fără asigurare

Cea mai mare parte a colecţiilor muzeelor bucureştene nu sunt asigurate. Ministerul Culturii spune că nu pot fi asigurate colecţiile muzeelor aflate în subordinea sa din lipsa banilor.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” nu ar recupera mai nimic din paguba pe care ar produce-o un cutremur sau un incendiu. „Asigurarea pieselor este o mare problemă şi la noi, ca şi la celelalte muzee din ţară. Nici o casă nu este asigurată. Este foarte greu să evaluăm aceste piese, iar companiile de asigurări se sperie când aud sumele. Nu avem fonduri. Vorbim de sume de ordinul miliardelor de euro. Avem un contract cu o firmă de pază, este şi ca o asigurare. Firma răspunde dacă dispar piesele, dar în afara programului de vizită”, ne-a declarat directorul general al Muzeului Satului, Paulina Popoiu. Câteva piese ale muzeului sunt asigurate, dar la valoarea unor bunuri dintr-o locuinţă. „Am reuşit să asigurăm sediul cel nou, rămas de la Ministerul Culturii.

Odată cu această clădire sunt asigurate şi piesele depozitate acolo, dar nu la adevărata lor valoare. Sediul administrativ este asigurat cu 500.000 de lei, cu tot cu depozite şi laboratoare”, ne-a mai explicat Popoiu. Directorul Muzeului Satului speră ca Ministerul Culturii să ofere fondurile necesare pentru a asigura bisericile de lemn. „Avem cinci biserici de lemn. Valoarea unei astfel de biserici variază între 20.000 şi 50.000 de euro. Am primit o veste foarte bună, că avem evaluatori atestaţi. Putem începe procesul de evaluare a patrimoniului. Din nefericire, Muzeul Satului este un obiectiv de mare risc pentru că au avut loc două incendii majore. Companiile de asigurări vor ţine cont de acest lucru”, ne-a mai spus directorul Muzeului Satului.

Muzeul Naţional de Istorie a României nu are asigurată nici măcar clădirea, cu toate că aceasta se află într-un stadiu avansat de dregradare, iar procesul de reabilitare şi consolidare s-a demonstrat a fi un eşec total. „Avem 688.000 de piese în colecţii. Nici o piesă nu este asigurată, nici clădirea. Muzeul Naţional de Istorie are cea mai mare valoare de asigurare după Banca Naţională. În momentul de faţă, nu sunt bani. Este foarte greu să evaluăm colecţiile. Legislaţia este practic inaplicabilă”, ne-a declarat directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Nici Muzeul Naţional de Artă al României nu are piesele evaluate sau asigurate.

Explicaţia ministerului

Reprezentanţii Ministerului Culturii spun că problema nu poate fi rezolvată pentru că nu sunt bani. „Sunt mai multe situaţii. Trebuie făcută diferenţa între muzeele care se află în subordinea Ministerului Culturii, cele aflate în subordinea administraţiei locale sau cele particulare. Cele din subordinea Ministerului Culturii nu au piesele asigurate pentru că nu sunt bani. Anual sunt sume uriaşe care trebuie plătite pentru aceste asigurări. O altă problemă este absenţa evaluatorilor profesionişti. Noi suntem preocupaţi să asigurăm în primul rând paza şi protecţia instituţiilor muzeale”, ne-a declarat Radu Enache, consilier în Ministerul Culturii. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-06

TAGURI: muzeu, asigurare, cultura, colectii, evaluator, ministerComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală