2018-10-16 15:13


COLECTIV. Răniţii trataţi în străinătate aleargă disperaţi după concediile medicale

 |  10:41
COLECTIV. Răniţii trataţi în străinătate aleargă disperaţi după concediile medicale
Florentin Dincă

Au fentat moartea în clubul Colectiv, dar în momentul de faţă birocraţia din România le ameninţă din nou sănătatea, şi aşa şubredă. Chiar dacă gerul de afară le face foarte mult rău, răniţii reveniţi în ţară după ce au fost trataţi peste hotare aleargă de la instituţie la instituţie pentru concediul medical de care trebuie să aibă parte. Se pare că autorităţile vor da un ordin ca să-i ajute pe răniţii din Colectiv.

Un inginer de 30 de ani, a cărui identitate nu a vrut să fie divulgată, pasionat de fotografia de concer, care a stat o lună în comă după tragedia din Colectiv, a fost transferat în Israel cu numai 20 la sută şanse de supravieţuire, dar printr-un miracol s-a vindecat cât de cât şi s-a întors cu bine acasă. Însă a început marea alergătură, potrivit tvr.ro. Avea nevoie de concediu medical şi pentru cele şase săptămâni cât a fost tratat în spitalul de peste hotare. Medicul de familie a aflat de la Casa de Asigurări ce documente îi trebuie şi l-a trimis la ghişeu să obţină concediul. Dar Casa nu are bază legală să acorde concedii medicale decât pentru pacienţii trataţi în Uniunea Europeană. Nu era cazul său.

Supravieţuitor Colectiv: M-am dus la Casa de Asigurări de Sănătate în Floreasca. De acolo m-au trimis la sediul din Ţiţeica. La serviciul de concedii medicale: "Ştiţi, la noi se decontează, nu se dă concediul medical."M-au trimis mai sus. Persoana respectivă a dat telefon la altcineva şi a încercat să mă ajute. Mi s-a spus: "Trebuie să vă duceţi la DSP să obţineţi un aviz pentru concediu medical şi concediul medical vi se va da de către medicul de familie".

Aşa că tânărul supravieţuitor a continuat alergătura, deşi pacienţii cu arsuri obosesc repede şi nu au voie să stea în frig. A dus dosarul la Direcţia de Sănătate Publică. Şi aşteaptă. Va mai urma un drum la DSP, la medicul de familie şi la angajator. Acum e în concediu de odihnă, deşi a început deja recuperarea medicală, care poate dura şi doi ani.

Supravieţuitor Colectiv: Să se dea o excepţie la lege sau să se zică: te duci la medicul de familie sau în locul X şi ţi se dă concediu medical. Nu înţeleg de ce este nevoie să alergăm noi.Nu, "nu putem să vă dăm noi, duceţi-vă acolo", am ajuns la casa de asigurări, păi staţi că ne trebuie un aviz ca să vă trimitem la medicul de familie, medicul de familie trimite concediul la noi.Deja se pregăteşte un ordin comun al ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Va prevedea faptul că, pentru primele 90 de zile de concediu medical, acestea vor putea fi acordate până la 30 ianuarie 2016 ca dată de ridicare a concediului medical, dar şi de depunere la angajator”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Mihaela Tănase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-09

TAGURI: colectiv, raniti, concediu medical
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...