2018-11-19 22:13


Colegiul Medicilor: Nu există voință politică pentru reglementarea Legii malpraxisului

 |  11:54
Colegiul Medicilor: Nu există voință politică pentru reglementarea Legii malpraxisului

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, a declarat, vineri, că nu există voință politică pentru impunerea unui cadru legal care să reglementeze definitiv și tranșant malpraxisul.

"Problema este că nu există voință politică pentru impunerea unui cadru legal care să reglementeze definitiv și tranșant această chestiune. Medicii practică o medicină defensivă. În ultima vreme a crescut presiunea pe medici, a crescut numărul cauzelor civile, penale, disciplinare. Asta este problema. Noi am făcut tot ceea ce trebuie. CMR are câteva proiecte privind Legea malpraxisului care zac în cine știe ce sertar. Nu există voință politică de 20 de ani în chestiunea aceasta, în ceea ce privește dreptul medicului de a exercita profesia într-un cadru reglementat. Nu s-a finalizat nici până azi acest document. Presiunea pe medici este inacceptabilă și greu de suportat", a afirmat dr. Gheorghe Borcean cu prilejul Adunării Generale Extraordinare a CMR, transmite Agerpres.

Acesta a apreciat inițiativa Colegiului Medicilor al Municipiului București de a face un sondaj privind asigurările de malpraxis.

"Legea malpraxisul are următoarele atribuțiuni: să ofere cetățenilor o garanție că sunt despăgubiți pentru eventuale prejudicii petrecute în timpul actului medical, să arate că statul român dorește să ofere cetățenilor garanția că veghează cineva pentru ca ei să fie despăgubiți pentru eventuale prejudicii aduse în activitatea sanitară, este în interesul corpului medical de a nu se afla mereu frustrat și amenințat de posibilitatea unor cereri de despăgubire care să vină împotriva lor direct, nu prin intermediul asigurătorului de malpraxis", a completat Gheorghe Borcean.

Președintele CMR a susţinut că „actuala legislație de malpraxis trebuie să fie schimbată, pentru că este atât în defavoarea pacientului, cât și a medicului”.

„A pacientului, pentru că așteaptă ani de zile, mă refer la cei care au dreptate, pentru că nu se poate să existe o profesie în care totul să fie perfect, oricine greșește, iar recomandarea Consiliului Europei spune 'protejați pacientul, nu blamați medicul, acoperiți prejudiciul'. Despăgubirile se pot da numai în urma unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă într-o instanță civilă", a subliniat medicul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-04

TAGURI: colegiul, medicilor, nu, exista, vointa, politica, reglementeaza, lege, malpraxis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...