2017-01-20 20:06

SOCIAL


Comercianţii pun copiii în pericol

 |  21:00
Comercianţii pun copiii în pericol

Majoritatea agenţilor economici care comercializează articole de puericultură pun în pericol viaţa copiilor. Leagănele, paturile pliante sau fixe, scaunele înalte pentru copii, cărucioarele, mese de înfăşat -  toate acestea au fost găsite cu abateri majore de la normele de siguranţă.

Ultimul control tematic al Protecţiei Consumatorilor s-a soldat cu amenzi de peste 660.000 de lei şi numeroase produse periculoase oprite de la vânzare. Mai mult de un sfert dintre comercianţii verificaţi au fost depistaţi cu abateri de la normele privind securitatea generală a produselor, mai ales dacă ţinem cont că articolele de puericultură sunt destinate copiilor, o categorie foarte vulnerabilă. În plus, la o parte din comercianţi nici informaţiile de pe etichete nu erau complete, astfel încât părinţii nu ştiau cum să asambleze produsele sau să le folosească astfel încât să nu prezinte un pericol pentru cei mici.

Potrivit legii, toate informaţiile privitoare la produsele oferite, documentele însoţitoare, inclusiv cele referitoare la securitatea produsului şi instrucţiunile de folosire trebuie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora. Controlul a relevat că aproape 77% dintre vânzători nu respectau aceste norme. Părinţii care achiziţionează produse de la astfel de comercianţi nu ştiu cât de sigure sunt acestea şi nici cum să le folosească în mod corespunzător, astfel încât să nu se transforme în adevărate capcane pentru copiii lor. Pentru ca părinţii să respecte avertismentele generale ale articolelor de puericultură, trebuie ca acestea să fie înscrise pe produse, lucru nerespectat, mai ales în cazul produselor mai ieftine, cumpărate de la tarabe sau din spaţii neautorizate pentru aşa ceva.

De ştiut

Specialiştii recomandă ca aceste produse destinate copiilor (pătuţuri, leagăne, cărucioare etc.) să fie achiziţionate numai din magazine autorizate şi raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care consumatorii au nevoie în cazul unei eventuale reclamaţii. „Părinţii trebuie să examineze cu atenţie produsele înainte de a lua decizia de cumpărare şi să achiziţioneze articole adecvate vârstei şi greutăţii copilului. De asemenea, verificaţi ca eticheta sau ambalajul produsului să conţină denumirea producătorului sau importatorului şi adresa sediului social al acestuia. Criteriul de bază în alegerea unui articol de puericultură potrivit celui mic trebuie să fie întotdeauna «siguranţa copilului doar cu un produs sigur», fie el pătuţ, cărucior, scaun de masă, scaun auto etc.”, recomandă Constantin Cerbulescu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-22

TAGURI: siguranta, control, ANPC, puericultura, standard, jucarii, leagan, scaun, caruciorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image