2018-12-19 05:51


Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu

 |  16:14
Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu

Agenţia Spaţială Romană (ROSA), şi Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – ESERO România, lansează competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu, cu scopul de a trezi interesul acestora faţă de domeniul spaţial, de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri şi, nu în ultimul rând, de a încuraja viitorii oameni de ştiinţă.

Evenimentul se va desfăşura până în septembrie şi este deschis tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale instituţiilor de învăţământ din România şi care au vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani în momentul înscrierii în concurs.

Elevii pot participa la concurs în echipe mixte (fete şi băieţi) de câte trei provenind din aceeaşi instituţie de învăţământ, coordonaţi de către un profesor de ştiinţe. Aceştia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoştinţele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei.

Misiunea ştiinţifică principală - obligatorie pentru fiecare echipă - constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar există în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini.

Misiunea ştiinţifică secundară constă în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu, compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni şi determinarea din aceşti parametri a posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere.

Ȋnscrierile sunt deschise până pe data de 16 iunie şi vor fi realizate de către profesorul coordonator al fiecărei echipe, prin completarea formularului electronic de înscriere în limba engleză disponibil aici. Acesta va cuprinde informaţii cu privire la identitatea participanţilor, precum şi o prezentare succintă a conceptului pe care echipa doreşte să îl realizeze în cadrul competiţiei, urmând să fie trimis în format electronic la adresa exo-ro@rosa.ro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-20

TAGURI: competitie, nationala, rovere, exo, ro, elevi, liceu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...