2019-03-20 23:44


Concursurile şcolare, aur pentru fundaţii agreate de Ministerul Educaţiei. Taxa de participare a elevilor - 15 lei, iar venitul organizatorului sare de 10.000 lei

 |  17:05
Concursurile şcolare, aur pentru fundaţii agreate de Ministerul Educaţiei. Taxa de participare a elevilor - 15 lei, iar venitul organizatorului sare de 10.000 lei

Concursurile şcolarecontinuă, şi anul acesta, să reprezinte pentru unele asociaţii, fundaţii, cadredidactice şi inspectori şcolari cea mai tare afacere. Taxele percepute suntmodice, între 10 şi 15 lei, însă este important să participe câţi mai mulţielevi şi cât mai multe unităţi de învăţământ. Adică aproape toate şcolilegenerale şi liceele. Elevii câştigători nu primesc bani, ci diplome, iarprofesorii implicaţi şi inspectorii şcolari beneficiază de puncte preţioasepentru obţinerea de grade didactice, salarii şi gradaţii de merit.

Sub denumiri dintre cele mai atrăgătoare şi pompoase, precum Regalulgeneraţiei XXI, Cangurul matematic, Olimpicii matematicii, Cangurul lingvist,Poveştile Cangurului, concursurile şcolare au demarat în trombă, cu girulMinisterului Educaţiei. Taxelepercepute de la elevi pentru participare sunt cuprinse între 10 şi 15 lei. Laprima vedere, cuantumul acestora pare a fi unul modic, însă câştigul diverselorfundaţii şi asociaţii, care stau în spatele organizării acestor concursuri,este imens. În acest an şcolar, vorbim deja de o participare, la nivelul ţării,a mii de elevi, luând în considerare faptul că aceste concursuri suntorganizate pentru fiecare disciplină cuprinsă în programa şcolară. Astfel, la ominimă participare de 1.000 de elevi, câştigul organizatorului ajunge la 10.000de lei, în condiţiile în care taxa impusă este de 10 lei. “Este cea mai tareafacere care continuă de ani buni încoace. Aceşti bani percepuţi de la copii nusunt înregistraţi nicăieri, pentru simplul motiv că nu se eliberează nici unfel de chitanţă. În teritoriu, aceste concursuri se organizează în cârdăşie cuinspectoratele şcolare. Mai mult, câştigătorii nu primesc nici un ban, ci osimplă diplomă trasă la Xerox. Şi şcolile participante, şi profesoriiimplicaţi, şi inspectorii primesc aceleaşi diplome. Numai că în cazul cadrelordidactice, aceştia primesc pentru fiecare participare puncte consistente,necesare pentru CV-ul personal la obţinerea gradaţiilor şi salariilor de merit,chiar şi la înscrierea pentru examenul de grad”, ne-a declarat GheorgheRădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii dinÎnvăţământul Preuniversitar.

Premieri fără bani, dar cu diplometipărite

Desfăşurătorulorganizării acestor concursuri şcolare ne-a fost oferit de către conducereaunei unităţi de învăţământ din sectorul 6 al Capitalei, care, din motive lesnede înţeles, a dorit să nu-i facem publică identitatea. Traseul este acesta: “Apareasociaţia sau o şcoală anume iniţiază concursul; se încheie acordul cu MECTS şicu inspectoratul şcolar; din teritoriu e cooptat un inspector sau un profesor,care poate să fie sau nu de specialitate, pentru a da greutate concursului respectiv;se trimit anunţuri în şcoli; banii sunt strânşi de cadrele didactice cărora lise interzice prin lege să facă acest lucru; fără chitanţe emise, banii ajung înşcolile organizatoare sau la fundaţii”. În schimbul acestor taxe, eleviiprimesc: foi cu subiecte, markere pentru cadre didactice şi directori, griletipărite pentru înregistrarea răspunsurilor, diplome de participare, diplometipărite pentru elevii câştigători, precum şi câteva obiecte simbolice pentrupremianţi. Totodată, în cuantumul acestor bani sunt acordate cereri tipăritepentru eliberarea de adeverinţe necesare cadrelor didactice oranizatoare şidirectorilor. De reţinut este faptul că elevii nu sunt premiaţi cu bani, deşiceea ce motivează participarea lor la concursuri este chiar premierea lor înbani, aşa după cum sunt anunţaţi de profesori în clasă. “La unele concursuri,organizatorii oferă elevilor merituoşi câte o excursie de trei-patru zile.Însă, atenţie, aceasta este făcută în cea mai bună tabără de stat, cea de laPoiana Pinului, unde organizatorii primesc reduceri masive, deci aşa-zisa«premiere» este făcută tot pe banii de la buget”, a concluzionat GheorgheRădulescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-04-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...