2017-01-24 09:09


Consiliul de Administraţie al CNAS, blocat. Ministerul Sănătăţii, stăpân pe banii asiguraţilor

 |  19:52

Patronatele şi sindicatele avertizezază că vor bloca Consiliul deAdministraţiei al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) până cândGuvernul va renunţa la legea ce elimină partenerii sociali din aceastăinstituţie. Banii CNAS, ce, în mod normal, ar trebui folosiţi pentru medicinaprimară, vor fi gestionaţi de Ministerul Sănătăţii, avertizezază reprezentanţiipatronatelor.

Reprezentanţii patronatelor şisindicatelor avertizezază că banii din bugetul Casei Naţionale de Asigurări deSănătate vor fi “naţionalizaţi”. “Bugetul Casei deAsigurări este realizat din fonduri private. CNAS a fost gândită ca o societateautonomă. Nu este normal ca Ministerul Sănătăţii să fie stăpân pe banii casei.Bugetul Casei de Asigurări trebuie să se adreseze doar medicinei primare. Esteclar o politică de centralizare, ce contravine tuturor normelor europene învigoare”, ne-a declaratpreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) 1903, CezarCorâci.

Mai mult, Consiliul de Administraţie al CNAS este blocat,nemaiputând lua nici o decizie. “Din câte ştiu eu, nici un coleg nu este de acord cu măsura Guvernului. Noinu vom participa la nicio întrunire a Consiliului de Administraţie şi acesta vafi blocat. Este osituaţie ce va afecta societatea civilă”, ne-a mai precizat Corâci. Potrivit preşedintelui UGIR1903, Guvernul elimină partenerii sociali din CA al CNAS. “Prin reducerea puterii de vot, de la 10 - 7, la 5 - 2,Guvernul elimină partenerii sociali din Consiliul de Administraţie. Vom încercaîn aceastăsăptămână să determinăm reprezentanţii Guvernului să renunţe laaceastă măsură. Cu siguranţă sunt membri ai Guvernului care nu cunosc efectulacestei decizii. Vom solicita o întâlnire cu premierul Emil Boc şi cupreşedinţii celor două Camere. Vom discuta şi cu parlamentarii. Dacă va finevoie, ne vom adresa şi Curţii Constituţionale, deoarece considerăm că aceastălege nu este constituţională”, ne-a mai declarat Cezar Corâci.

Patronateleşi sindicatele vor începe, săptămâna viitoare, demersuri în Parlament şi lapartide pentru oprirea OUG 133/2010 de modificare şi completare a Legii privindreforma în domeniul sănătăţii publice, care diminuează drasticreprezentativitatea lor în Consiliul de Administraţie (CA) al CNAS. Potrivitarticolului 276, în forma actuală, Consiliul de Administraţie al CNAS seconstituie din 7 membri, cu un mandat pe 4 ani, respectiv 4 reprezentanţi aistatului, dintre care unul este numit de preşedintele României, iar 3 suntnumiţi de primul-ministru, la propunerea ministrului sănătăţii, un membru numitde către confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, un membrunumit de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional şi unmembru numit de primul-ministru, cu consultarea Consiliului Naţional al PersoanelorVârstnice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală