2017-01-20 22:23

SOCIAL


Consiliul de Supraveghere din domeniul feroviar trebuie transferat de la MTI

 |  17:55
Consiliul de Supraveghere din domeniul feroviar trebuie transferat de la MTI

Guvernul va transfera de la MinisterulTransporturilor Consiliul de Supraveghere din domeniul feroviar în cadrulConsiliului Concurenţei, pentru a respecta legislaţia UE şi a evita declanşareaprocedurii de infringement împotriva României.

"Avândîn vedere că termenul este depăşit cu aproape patru luni faţă de calendarulasumat, Comisia Europeană (CE) aşteaptă din partea autorităţilor româneinformaţii privind organizarea acestui organism în acord cu legislaţia UE, întermenul asumat de acestea, în lipsa acestor informaţii urmând a se trece laetapa contencioasă a procedurii de infringement, etapă contencioasă care vaimplica sesizarea Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene", se aratăîntr-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de MTI.

Pentrua asigura independenţa decizională solictată de CE, MTI a dorit, iniţial, sătransfere Consiliul de Supraveghere la Secretariatul General al Guvernului însăîn urma unor discuţii în Guvern din iunie 2010, s-a decis trecerea Consiliuluila Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

MECMAa respins însă transferul, motivând că, nici în aces caz, Consiliul de Supravegherenu ar fi independent, întrucât companiile CFR au contracte încheiate cucompaniile din subordinea sa (pentru furnizarea de energie electrică) şi, înplus, angajaţii MECMA nu dispun de experienţa necesară, iar în bugetul pe 2011al instituţiei nu sunt prevăzute sumele necesare funcţionării Consiliului.

Funcţiade preşedinte al Consiliului de Supraveghere din domeniul feroviar va fiocupată, prin trecerea la Consiliului Concurenţei, de un secretar de stat dincadrul Consiliului Concurenţei, iar membrii vor fi formaţi din specialişti dindomeniile feroviar, afaceri europene, economic şi juridic.

Indemnizaţiapentru mebrii Consiliului de Supraveghere din domeniul feroviar nu va puteadepăşi 20% din indemnizaţia lunară a secretarului de stat din cadrul ConsiliuluiConcurenţei şi va fi stabilită printr-un ordin al preşedintelui ConsiliuluiConcurenţei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image