2019-02-20 06:11


 |  12:01
Constantin Brâncuși, artistul universal și sculpturile bucureștene care îi omagiază geniul

Constantin Brâncuși, artistul universal și sculpturile bucureștene care îi omagiază geniul

Dacă astăzi, în anul CENTENARULUI, ar fi să alegem numele unui artist care definește inconfundabil spiritul creativ românesc în plan universal, Constantin Brâncuşi (1876 - 1957) ar fi probabil primul nume asupra cărora ne-am opri.

Sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană, Brâncuși este considerat, pe plan mondial, ca fiind părintele sculpturii moderne. El a realizat un impresionant patrimoniu artistic, estimat la peste 720 de sculpturi, peste 420 de desene şi alte obiecte de interes cultural, de-a lungul a peste 50 de ani de activitate, impunând o nouă estetică privind operele de artă vizuală.

Universalitatea operei brâncuşiene are la bază specificul naţional al artei româneşti, recunoscută de istoricii şi criticii creaţiei sale, răspândită în muzeele mari şi în colecţii particulare din toate continentele.

Una dintre creaţiile sale, „Pasărea măiastră”, a fost considerată, într-un sondaj internaţional, drept cea mai importantă sculptură a secolului trecut, iar Coloana infinitului din Complexul sculptural de la Târgu-Jiu a fost apreciată drept cea mai importantă sculptură din istoria artei sculpturale. În semn de recunoaștere, Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române.

În București, o stradă, trei parcuri și un cartier îi poartă numele, iar mai multe străzi au fost denumite după operele sale.

Două sculpturi reprezentative, amplasate în Capitală, omagiază geniul lui Brâncuși, una dintre ele fiind realizată de maestrul Ion Irimescu (1903 - 2005), contemporan cu Brâncuși și considerat cel mai mare sculptor român după acesta. Monumentul, realizat integral din piatră și având o înalțime de peste cinci metri, se află în Parcul Mihai I al României (Herăstrău), fiind amplasat în anul 1967.

Cea de a doua sculptură, un bust al lui Brâncuși, a fost amplasată, în anul 2001, pe Calea Dorbanților, într-unul din parcurile bucureștene care poartă numele marelui artist. Opera este semnată de Milița Petrașcu (1892 – 1976), discipolă a lui Brâncuși, considerată cea mai înzestrată femeie sculptor a României în secolul al XX-lea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-09-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CAMILA RODELA
24 Sep 2018

Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a abandonat e-mailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, Încearcă-l oricând, este răspunsul la problemele tale. Puteți să-l contactați prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele. (1) DACĂ VREAȚI EX-BACK (2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI (3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS. (4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ (5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL (6) VREI DUMNEAVOASTRĂ (7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI (
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...