2018-11-19 05:08


Constantin Niţă: Factura la energie va scădea cu până la 7 - 10 procente, până la sfârşitul anului

 |  11:48
Constantin Niţă: Factura la energie va scădea cu până la 7 - 10 procente, până la sfârşitul anului

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă a declarat că facture la energie va scădea cu până la 7 - 10 procente până la sfârşitul anului, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate.

"Unele măsuri pe care le-am luat mai ales în domeniul certificatelor verzi nu au fost foarte bine primite sau prietenoase mai ales în partea investitorilor în acest domeniu dar asta ne aduce o scădere a facturii începând de la 1 iulie, desigur, după calculele estimative primare undeva, cele care ni le-a furnizat ANRE (Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei n.r.), 4,75%. După părerea mea până la sfârşitul anului factura va scădea cu până la 7 - 8 - 10 procente", a spus Niţă.

Potrivit acestuia, eficienţa economică priveşte şi sectoarele hidro, nuclear şi gaze naturale.

"Toate trebuie să se încadreze în ce cere piaţa. Cine nu se încadrează evident că aşa cum prevăd regulile economiei de piaţă va muri. Rezistă numai cel care este eficient. Datoria noastră ca politică energetică este de a produce cat mai ieftin şi a de a asigura securitatea energetică a ţării. Lucrul acesta va reieşi, probabil, din noua strategie energetică, pe care o pregătim, o să o scoatem la licitaţie, se cheamă faza de pregătire a caietului de sarcini şi sperăm ca aceasta ne va da direcţiile pe următorii 20-25 de ani. Întreaga strategie nu va mai fi o realitate spre producţie de energie ci spre piaţa de energie", a explicat Niţă.

Acesta a maia firmat că vechea strategie mai mult este îndreptată spre producţia de energie.

"Acum avem producţie şi nu avem piaţă. A scăzut şi consumul din păcate şi cel casnic şi industrial ceeea ce înseamnă că trebuie să ne reorientăm gândirea spre următorii 20-25 ani pentru a vedea care sunt soluţiile cele mai bune pentru a putea să producem energie multă şi ieftină sau cât cere piaţa. Aceste interconectări ne creează mari probleme în exportul de energie, neavând interconectări nici în Sud, nici în Est, nici în Vest sau la capacităţi foarte mici. De exemplu nu putem să exportă energia produsă suplimentar în momentul de faţă. Ne gândim foarte serios la investiţii spre Moldova. Avem de finalizat cu Ungaria, cu Bulgaria trebuie să încercăm să ne interconectăm şi aşa mai departe", a explicat ministrul delegat pentru Energie, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25
Citeste si:
ANRE a calculat factura la curent cu 4% mai mică
Emil Calotă: Factura la curent scade cu 4% din august

TAGURI: factura, energie, scade, procente, constantin, nita
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...