2018-07-16 21:28


Consumul de stupefiante este în creştere. Tinerii, infectaţi cu HIV din cauza drogurilor

 |  16:32
Consumul de stupefiante este în creştere. Tinerii, infectaţi cu HIV din cauza drogurilor

HIV este o problemă globală, iar factorii care duc la propagarea acestuia sunt în general consumul de droguri , slaba educaţie, condiţiile precare de viaţă şi sexul comercial. Conform unui studiu realizat de ESPAD- European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, consumul de stupefiante s-a dublat  în rândul tinerilor de 15-16 ani într-un interval de doar trei ani (2007-2010) de la 5% ajungând la 10%.

Dincolo de statistici, în cadrul programelor şcolare susţinute de Asociaţia Română Anti-Sida, peste jumătate din elevii participanţi au admis faptul ca au încercat cel puţin o dată substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. Adolescenţii sunt cel mai vulnerabil segment al populaţiei atunci când se discută despre extinderea consumului de droguri, iar resursele financiare care erau iniţial alocate către programe de prevenire au fost reduse din pricina crizei economice.

Realitatea care trage cu siguranţă semnalul de alarmă este aceea a adolescenţilor şi adulţilor care trăiesc pe stradă. Noi droguri şi noi modalităţi de administrare au rezultat în creşterea riscului de infectare cu HIV şi cu hepatita B şi C. Un procent de 31% din cei ce contractează boli din pricina drogurilor injectabile se infectează cu HIV.

Urgentarea programelor menite să îi educe pe tineri a fost subiectul discuţiei în întâlnirea dintre Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România  şi europarlamentarul Daciana Sârbu, care a avut loc vineri. ,,E nevoie de eforturi mari pentru a impiedica extinderea acestui fenomen și a-i reduce amploarea, și trebuie să ne unim forțele, la toate nivelurile, pentru a proteja generația tânără de acest cumplit pericol. Am propus Comisiei Europene inițierea unei Strategii Europene privind Sănătatea Copilului, program finanțat la nivel european, care să includă și o componentă de educare și informare pentru prevenirea consumului de droguri” a declarat Daciana Sârbu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-06

TAGURI: HIV, UNICEF, Daciana Sarbu, boli infectioase, ARAS

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.